Nyheter

Rekord i brannutrykning til tørrkok

Sist måned rykket brannvesenet i Oslo ut til 63 tilfeller av tørrkok. Noe som er rekord.

Tallene bekymrer brannvesenet, som er redd liv vil gå tapt.

– Forrige helg hadde vi flere lignende tilfeller hvor røykdykkerne også måtte ta ut beboerne fra sine røykfylte leiligheter. I september har brannstasjonen på Kastellet vært involvert i sju tilfeller av tørrkok, sier brannmester Jørgen Lie ved Kastellet til Dagsavisen.

– Senest sist onsdag måtte vi bryte oss inn i en røykfylt leilighet hvor en gjenglemt kjele sto på komfyren, sier brannmesteren.

Lie har ofte vært på utrykninger der tørrkok av mat er årsaken.

– Vi kjenner på lukta at her dreier det seg om tørrkok. Det blir en spesiell lukt av brent mat, som lukter likt uavhengig av type mat. Ofte ispedd lukt av hva maten er lagd i, sier han.

– Men vi kjenner ikke forskjell på de ulike typene med Grandiosa, sier han med et lite smil i alvoret.

For en måneds tid siden var Lie på en utrykning hvor lukten av brent mat og papir var umiskjennelig.

Men da de kom inn på kjøkkenet var det kun en stekepanne med flott tilberedt mat de fikk se.

Les også: – Jeg ville bare komme meg ut av dette håpløse Nav-systemet og klare meg selv

Brent knekkebrød

– Dette var mat jeg gjerne ville spist selv. Men vi kjente lukten, og ga oss ikke. Litt senere kom det fram at vedkommende hadde mistet en pakke knekkebrød på komfyren, som hadde tatt fyr. Dette hadde eieren av leiligheten liten lyst til å fortelle oss, og hadde kastet den brente innpakningen og knekkebrødet i søpla, sier Lie.

Oftest er det i helgene, og da gjerne etter en tur på byen, hvor folk glemmer at de har mat i ovnen.

Ofte skjønner de lite før brannfolkene rister tak i dem.

– Stadig oftere rykker vi ut på dagtid på ukedager. Folk glemmer kanskje at de har en kjele på komfyren, eller noe i stekeovnen, og drar på butikken. Overraskelsen er da stor når de kommer hjem, og ser at brannvesenet er i gang med å lufte ut, sier Lie.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!

Tåteflasker

– Men de er ikke bare mat som er årsaken. Tåteflasker og smukker er noe vi ofte finner ihjelkokt, sier brannmesteren.

I fjor hadde brannvesenet 285 tilfeller av det som defineres som tørrkok per 31. august. I 2018 er tilsvarende tall 303.

– Tallene indikerer det vi kaller for brannhindrende tiltak komfyr, som innbefatter alt av tørrkok og tilfeller av flammebranner på komfyrtoppen men som ikke har spredd seg videre. I perioden 2016–2017 gikk antall kjøkkenbranner ned fra 62 til 55, det innebærer en redusering av antall boligbranner som starter på kjøkkenet fra 33 prosent i 2016 til 26 prosent i 2017. Kjøkkenet er fortsatt det rommet i boligen hvor flest branner starter. Når det gjelder tørrkok, kan det virke som at dette er tall som holder seg stabilt høye, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen til Dagsavisen.

Branninspektøren forteller at det ofte handler om manglende tilstedeværelse ved matlaging, med bakgrunn i årsaker som rus, alder eller stress. Folk lager seg nattmat eller forlater hjemmet med mat på kokeplata eller i ovnen, og komfyrplater skrus på ubevisst når det ligger brennbart materiale i nærheten.

– Det er også en del tilfeller som kan godskrives det faktum at mange befinner seg i boligkomplekser hvor brannalarmanlegget er for sensitivt overfor normal matos, sier Sigurd Folgerø Dalen.

Les også: T-barnekunst

Tom Vestreng

Journalist