Nyheter

Grønt, søtt – og fryktelig smått

Ikke hage? Ikke balkong? Ikke noe problem. Alt du trenger for å dyrke noe er en liten sprekk i asfalten.

Bilde 1 av 7

Av Sissel Hoffengh og Hilde Unosen

Hva er det som er både søtt og smått, og har dukket opp med ujevne mellomrom i Oslo sentrum i sommer?

Hvis du ikke vet svaret er det kanskje fordi du rett og slett er litt for stressa. Miniatyrhagene har nemlig inntatt byen. Kvinnen med en forkjærlighet for ørsmå detaljer, er Sanela Begovic. Hun ønsker at nettopp du senker skuldrene, setter deg ned på huk og tar en ekstra titt.

– Med alle de små detaljene håper jeg folk stopper litt opp i den travle hverdagen.

Akkurat nå ligger Begovic hjemme med influensa, men så snart hun er på beina igjen, vil det dukke opp flere knøttsmå grønne flekker med dukkemøbler og blomster, og en og annen hagegnom på størrelse med lillefingeren din.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Urbane hager

Bak prosjektet står Nabolagshager, et kunnskapssenter for urbant landbruk, med «byromsaktivist» Helene Gallis i spissen. I flere år har hun vært med å sette i gang sosiale og urbane dyrkingsprosjekter i indre Oslo øst, under mottoet «gjør det selv, gjør det sammen». Og nå oppfordrer hun alle med en liten gatekunstner i magen til å bygge en liten hage på fortauet eller en sprekk i asfalten der de ferdes eller bor.

Les også: Parsellidyll midt i byen

Minihagen

Miniatyrhagene har gjort sitt inntog i flere andre storbyer i utlandet, og nå skal altså vår hovedstad bli en enda grønnere by.

– Miniatyrhagene er et prosjekt vi gjør i samarbeid med Bymiljøetaten, som jobber med bilfritt byliv og alle de parkeringsplassene som skal fjernes i sentrum. Deres mål er å få inn andre aktiviteter isteden, og vi har vært veldig aktive og sendt inn flere ideer til dem. En av ideene var miniatyrhager – eller fairy gardens som de kalles i England, der de er blitt mer vanlige. Det kommer vi til å gjøre i hele sommer og utover høsten, forteller Helene Gallis.

Gatekunst

Gallis har også gitt ut boka «Dyrk byen, en håndbok for urbane bønder» og holder i dag til i det som må være Oslos grønneste lunge, Landbrukskvartalet i Schweigaards gate i Oslo. Hun merker at osloborgernes interesse for alt som spirer og gror er i en sterk oppadgående kurve. Ideen til miniatyrhagene fikk hun etter å ha blitt inspirert av boka «The Little Book of Little Gardens» av den britiske kunstneren Steve Wheen, også kjent som The Pot Hole Gardener. Stene Wheen ble kjendis etter at han bygget en rekke små miniatyrhager på Londons østkant og tabloidavisen The Sun ga han kallenavnet «The Banksy of guerilla gardening», og sammenlignet han med graffitikunstneren Banksy.

– Og dette er jo også en form for street art, og noe absolutt alle som har lyst kan delta i, sier Helene Gallis.

Les også: – Det føles som jeg lever igjen

Går bananas

Nabolagshager har arrangert kurs i kompostering, innendørs dyrking, tomatdyrking og jordkunnskap, og nå oppmuntrer de folk til å utnytte hver lille sprekk i asfaltjungelen til å plante noe og eventuelt bygge bitte små miniatyrhager

– Folk reagerer veldig positivt, enkelte blir helt satt ut når de oppdager en liten hage på fortauskanten. Særlig positive er japanske turister, noen av dem går helt bananas med kamera og går i samlet tropp for å se, sier Helene Gallis.

Les også: Selvberget takbonde midt i byen

Flyktig

At hagene skaper entusiasme, kan Sanela Begovic skrive under på. Når hun sitter på en fortauskant i ferd med å skape en ny grønn miniatyrverden, får hun alltid masse tilbakemeldinger fra forbipasserende.

– Folk synes det er helt fantastisk.

Noen synes også hagene er så flotte at de ikke klarer å la dem være i fred. Da Begovic nettopp kom hjem etter tre ukers ferie, tok hun en sjekkrunde i byen.

– Alt var borte vekk.

– Å, så kjipt?

– Nei da, det er bare hyggelig. At folk plukker med seg en suvenir eller to, det tar jeg bare som et tegn på at hagene er veldig populære.