Nyheter

Bylarm i gang

120 band skal spille 200 konserter over fire dager.

SE VIDEO OVER

Over 20 scener skal musikken ljome. Alle spillestedene ligger på og rundt Youngstorget i Oslo, der hovedscenen ligger på Youngstorget. I tillegg til konserter blir det hele 90 seminarer, mens 21 restauranter skal sørge for at publikum og deltakere ikke skal gå sultne. Bylarm regner med 5.000 publikummere og nærmere 2.000 delegater hver dag.

Dagsavisens musikkanmelder Geir Rakvaag mener Bylarm har funnet formen og at det særlig geografisk er en stor fordel  å holde Bylarm i Oslo med korte avstander mellom scenene. Han mener heller ikke det er blitt for stort.

Nei, jeg synes ikke det. Jo mer, jo bedre. Det er mange talenter rundt omkring. Og om man skal oppdage de få som har framtiden for seg, så må man dessverre oppleve ti ganger så mange som ikke har det. Men du kan ikke vite helt sikkert på forhånd hvem det er, så skal man få et godt tversnitt av hva som rører seg, så synes jeg man bare skal peise på, sier Rakvaag.

Han mener Bylarm nå har funnet sin form.
– De har funnet formen med halvtimes konserter med relativt ukjente talentfulle artister, forhåpentligvis talentfulle. Det er ikke alle som er det faktisk. Men det kunne vært interessant med litt større artister med lengre konserter på de store klubbene for dem som ikke er så bransjeorienterte som vi, sier Rakvaag videre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ekstremt viktig

Så var det selve musikkenbransjen da. Er Bylarm noe vits? Vi spør bransjeorganisasjonen Music Norway som skal legge til rette for og bistå norsk musikk for eksport. Bylarm som en gang var for de små usignerte artistene, booker nå band med litt mer erfaring.

Idealisten i meg savner kanskje de små lurvete bandene, sier prosjektleder i Music Norway Einar Idsøe Eidsvåg til Dagsavisen.

Han mener samtidig at Bylarm kanskje ikke er rett arena for de minste bandene.

I forhold til utenlandske aktører er det positivt at en artist har noe apparat fra før av. Å starte helt på scratch versus Bylarm som det er nå, vet jeg ikke helt om passer sammen.  Disse regionale festivalene som Sørveiv og Trondheim Calling tar seg av bandene i distriktene, så kan heller Bylarm være steg nummer to, sier Eidsvåg.

Han er samtidig klar på at vi trenger Bylarm.

Bylarm er ekstremt viktig for både norsk, nordisk og internasjonal bransje, sier Eidsvåg.

Det blir lett kø, men tipset fra Bylarm er å være ute litt før konserten og ikke vente til siste liten.

– Det er litt saueflokkmentalitet der ute, sier daglig leder i Bylarm Erlend Mogård-Larsen til Dagsavisen.

Mange husker køene for Aurora i 2014? Rådet er altså å planlegge godt.

Dagsavisens Bylarm-tips:  DISSE må du få med deg

Fest

– Vi har en app som er veldig lett å navigere i. Lag din egen rute. Min erfaring er at det kan være lurt ikke å vente til siste liten, men komme et kvarter før konserten starter, om du har rom for det. Vi har det med at alle skal gå samme sted samtidig, så det blir litt som skivettregler; planlegg godt før du skal på tur. Det er meldt litt snø og fortsatt vinter, så ta på deg gode sko, er rådet fra Mogård-Larsen.

Bylarm er for mange fest og moro. Venner skal treffes og livet skal nytes. I år kan du faktisk tappe din egen halvliter under Bylarm.

– Nytt i år er selvbetjente tappetårn for øl. Med vertskap, selvsagt. Men du kan bestille og kjøpe øl via appen og tappe den selv, forklarer Mogård-Larsen.

Bylarm starter i dag på Pokalen og Vulkan. Der skal blant andre Léonne, Oscar Blesson, Over The Trees og Lovespeake til pers. Denne dagen er utsolgt, men det er pass til de andre dagene og festivalpass igjen.

KOMMENTAR: Jakten på den forsvunne larmen (Geir Rakvaag)

Brylarm

Lørdag er det dessuten Brylarm, en festival i festivalen i regi av Oslo Ess og Erlik. Her kan du oppleve Oslo Ess, Sivert Høyem, Hanne Kolstø, Erlend Ropstad og OnklP & De Fjerne Slektningene. Lørdag er det også kåring av årets Urørt på Sentrum Scene.