Nyheter

Studer riktig, ikke mer

Olav Schewe (26) er uteksaminert med master i økonomi i prestisjeuniversitetet Oxford, og forfatter av boka «Superstudent».

Eksamensperioden nærmer seg og mange studenter sliter fortsatt med eksamensangst. Hva tror du hjelper mot det?

– Få bedre oversikt over situasjonen, lage en plan så man kommer i mål. Det verste er uvissheten. Har du en plan så du vet hva du skal gjøre, kan du fokusere på oppgavene fremfor å krisemaksimere.

Du har tidligere beskrevet deg selv som en gjennomsnittselev som har oppnådd toppkarakterer ved hjelp av studieteknikk. Hva er god studieteknikk?

– God studieteknikk handler om å gjøre de riktige tingene effektivt. For eksempel å bruke visualiseringsteknikker for å huske bedre. Hjernen vår husker nemlig bilder mye bedre enn ord og abstrakte konsepter. Å utnytte dette er god studieteknikk. Et annet viktig moment er bevisstgjøringen og fokus på utfall fremfor prosess. Altfor mange måler seg selv i antall ganger de har lest igjennom et kapittel fremfor hva de faktisk har lært fra det de har lest.

Er det virkelig mulig for en gjennomsnittselev å studere i universitetet i Oxford?

– Man snubler ikke inn ved tilfeldigheter, men «where there’s a will, there’s a way». Med motivasjon og de rette teknikkene går det fint.

Lærte du best alene eller i grupper?

– Det største potensialet for læring er i grupper, fordi man kan lære av hverandre og sammen utvikle en bedre forståelse. Samtidig er risikoen at mye av tiden brukes på andre ting enn læring, så disiplin er viktig. Det er bedre å ta 30 minutter effektivt gruppearbeid etterfulgt av 30 min pause, enn en time ufokusert prat.

Synes du den tradisjonelle forelesningen er en lærerik metode?

– Dersom foreleseren klarer å involvere studentene og få de til å tenke aktivt underveis. En annen fordel med forelesninger er at de skaper litt struktur i hverdagen, og det er sunt. Når det er sagt kommer forelesninger fra en tid da det var knapphet på kunnskap, og fellesforelesninger var derfor en effektive måte å formidle på. Det er nok ikke lenge til denne modellen settes på prøve.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Sofies Verden» av Jostein Gaarder.

Hva gjør deg lykkelig?

– Oppdagelsesferder til ukjente og spennende steder, slik som dypt inn i jungelen på Borneo.

Hvem var din barndomshelt?

– Storebror.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg trenger så mye søvn. Jeg skulle gitt mye for å være en av de som klarer seg med 6-7 timer.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Kjøper meg ting som jeg senere angrer på, slik som infrarød-kikkert.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Utdanning til alle.

Er det noe du angrer på?

– At jeg aldri lærte meg å danse skikkelig.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg er ikke så god på small talk, så det måtte være noen som har mye å fortelle, slik som Frank Aarebrot.

Nyeste fra Dagsavisen.no: