Nyheter

Frigjør 150 millioner til velferd

Det rødgrønne byrådet innfører eiendomsskatt på boliger, men ikke på næringseiendom.

I dag la det nye byrådet fram sine endringer for Oslo-budsjettet for 2016.

–  Vi fremmer i dag forslag om å innføre eiendomsskatt på boliger og fritidsboliger i Oslo, sier finansbyråd Robert Steen.

I tillegg vil byrådet skaffe 79 millioner ved å øke parkeringsavgiftene i byen.

Han startet pressekonferansen for det reviderte oslobudsjettet med diktet «Tung tids tale» av Halldis Moren Vesaas– og fulgte dermed i tidligere Ap finansminister Sigbjørn Johnsens fotspor.

–  Vi skal ta byen vår i en grønnere og en varmere retning og mer rettferdig retning, sa Steen videre.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Slik blir eiendomsskatten

Næringseiendm vil ikke være en del av neste års eiendomsskatt. Kun private boliger: Det settes et bunnfradrag på 4 millioner kroner for boliger og fritidsboliger. Det første året foreslås en skattesats på 2 promille, mens det for 2017 vil øke til 3 promille, ifølge finansbyråd Steen. Det tas sikte på å innføre eiendomsskatt på næringseiendom, verk og bruk i Oslo kommune fra og med 2017. Helt konkret hvordan innretningen for eiendomsskatt på næringseiendom er ikke helt avklart.

– Nærmere informasjon vil bli gitt i løpet av 2016, opplyste finansbyråden.

Og eiendomsskatt mener byråden han trenger. For det finnes nok av mørke skyer på horisonten:

–  Vi kom ikke inn på en rød løper til Rådhuset. Vi ønsker å styre Oslo på en ansvarlig måte. Og vi ønsker å være åpne i hvordan vi skal styre byen. Men etter at vi overtok kontorene har vi sett at det blant annet har vært en underrapportering av pensjonskostnader på 6 milliarder kroner. Vi må også øke investeringsrammene på en milliard for å få på plass de nye trikkene innen 2020. Også ENØK-fondet er tappet for midler, sa Steen. Men hans største bekymring er signalbyggene i Bjørvika:

–  Å drifte de to byggene hvert år vil koste tre ganger så som det vi har foreslått å ta inn på eiendomsskatt.

Steen opplyser at de med det frigjør 280 millioner kroner fra forslaget til det forrige byrådet.

–  Av dette vil vi gi 150 millioner til velferd i Oslo, sier Steen.

Han forteller at det rødgrønne byrådet i ukene etter at skiftet ble klart har sett på hvordan det kan sette sitt preg på politikken i hovedstaden. Det forrige byrådet la fram et budsjett på 52 milliarder. De rødgrønne har innenfor denne rammen prioritert om og lagt vekt på egne saker.

Han forteller at det rødgrønne byrådet i ukene etter at skiftet ble klart har sett på hvordan det kan sette sitt preg på politikken i hovedstaden. Det forrige byrådet la fram et budsjett på 52 milliarder. De rødgrønne har innenfor denne rammen prioritert om og lagt vekt på egne saker.

Oslo skal bli Europas miljøhovedstad

Finansbyråden var nøye med å presisere at byen skal bli grønn. Og for å få til det legger byrådet opp til å:

  • Innføre støtteordninger for elsykler
  • La byferjene gå på strøm
  • Starte forprosjekt for et bilfritt sentrum innenfor ring 1
  • Øke antall ladestasjoner med 250 i tillegg til den økningen det blå byrådet la fram.

Miljøparti de grønnes byråder sa til Dagsavisen torsdag at de ønsket å forvandle oslofolk fra bilister til bønder i byen. Blant annet ved å bevilge 5 millioner kroner ekstra til utvikling av torg og møteplasser, slik at potten totalt blir 20 millioner kroner, 1,5 millioner til å utrede et senter for byøkologisk innovasjon. 1 million til en tilskuddsordning for urban dyrking.

Flere nye barnehageplasser

Den rødgrønne byregjeringen lovte før valget å bygge 3.000 nye barnehageplasser. De starter allerede til neste år med 648 nye.

I tillegg vil byrådet sikre gratis aktivitetsskole i fire timer for 1.900 barn i bydelene Alna, Grorud, Stovner og Søndre Nordstrand fra skolestart neste år, som Dagsavisen meldte i dag tidlig.

Steen lovte også å forlenge Groruddalssatsingen fram til 2018 og øke den med 15 millioner årlig og at Oslo skal gjøre sitt i forhold til bosetting av flyktninger ved å sette av midler til integreringstiltak som norskundervisning.

Redder Popsenteret og Litteraturhuset

Popsenteret får 3 millioner det rødgrønne byrådet, som Dagsavisen meldte onsdag.

Litteraturhuset får 3,5 millioner kroner i neste års Oslo-budsjett. De søkte om 3,75 millioner. Forrige byråds budsjett inneholdt et kutt i støtten til Litteraturhuset på 47 prosent av driftsstøtten.

–  Vi har også fått et signal om at vi er på vei mot en mer langsiktig og forutsigbar støtte, noe som hjelper veldig når vi skal planlegge videre, har leder Andreas Wiese uttalt til Dagsavisen.

Osloelevene vil også få utvidet museumstilbudet sitt, som Dagsavisen skrev tidligere uka. Byrådet vil innføre gratis inngang for skoleelever både ved Popsenteret og Vigelandsmuseet. Munchmuseet har allerede dette.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Rødt: Ikke helt fornøyd

Bjørnar Moxnes i Rødt skal nå i gang med forhandlinger med det rødgrønne byrådet. Og gir de litt ros:

– Ja, dette er veldig mye bedre enn det de blå la fram, og byrådet har fått til mye på kort tid. 100 nye årsverk i hjemmetjenesten og gratis aktivitetsskole for enkelte bydeler er flott, sier Moxnes. Men Rødt-politikeren vil ikke godta forslaget om å kutte 40 millioner til bydelene. Selv om det er lavere kutt enn det de blå la opp til i budsjettet.

– 2016 skal bli det første året i manns minne uten velferdskutt i Oslo. For at Rødt skal støtte budsjettet er det avgjørende at bydelene ikke kuttes, sier Moxnes.

– Bydelene betaler for viktige velferdstilbud for Oslos innbyggere som sykehjemsplasser, fritidsklubber og barnehager. Skal bydelene ha råd til å sette inn vikarer i barnehagene og unngå å måtte kutte i fritidstilbudet til ungdommen må vi skjerme de for kutt, sier Moxnes som oppfordrer byrådet til å hente inn noe av pengene ved å kutte i egne lønninger slik som det røde byrådet i Bergen har gjort.

Budsjettet skal vedtas i bystyret 9. desember.

Mer fra Dagsavisen