Nyheter

Litteraturhuset reddet fra kutt

De får nesten alt de ønsket seg fra det nye byrådet. Nå kan Litteraturhuset puste lettet ut.

– Bystyret har påtatt seg et ansvar overfor Litteraturhuset over mange år, og hadde forrige byråds kutt blitt opprettholdt, måtte de kuttet i tilbudet, sier Rina Mariann Hansen (Ap), kulturbyråd i Oslo kommune.

I dag legges byrådets budsjett fram, og blant dem som har grunn til å smile er Litteraturhuset. I forrige byråds budsjett ble de tildelt langt mindre enn de har fått i år, og det lå an til et kutt på nærmere 50 prosent.

Det kuttet har det nye byrådet avlyst. Det har nemlig valgt å gi 3,5 millioner kroner til Litteraturhuset.

– Dette betyr at vi slipper et kutt som ville betydd mye på vårt budsjett med hensyn til program for barn og voksne. Vi har også fått et signal om at vi er på vei mot en mer langsiktig og forutsigbar støtte, noe som hjelper veldig når vi skal planlegge videre, sier daglig leder ved Litteraturhuset, Andreas Wiese.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Årlig debatt

Byrådet vil med denne bevilgningen også sende et signal til Litteraturhuset om at de går mer forutsigbare tider i møte. Hittil har det vært en årlig debatt hvor mye det offentlige skal bidra til finansieringen.

Det forrige byrådet forsøkte å redusere støtten flere ganger, men ble møtt med protester både fra politisk opposisjon og fra forfattere som Roy Jacobsen, Lars Saabye Christensen og Ingvar Ambjørnsen. 20 forfattere skrev i 2013 under på et opprop mot budsjettkutt.

Det fikk tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til å reagere, og han ba forfatterne bidra med midler selv, hvis de var så opptatt av Litteraturhuset.

Bjercke skrev i et innlegg i Dagsavisen 4. november 2013 at han heller ville prioritere kommunens viktigste litteraturformidlingstilbud, biblioteket.

– Det skapes en unødvendig motsetning. Jeg mener Litteraturhuset og bibliotekene utfyller hverandre, og flere litteraturtilbud fører til økt interesse. Litteraturhuset har mange funksjoner, de har seminarer og møter som er gode breddetilbud, og de tilbyr også skriveplass for forfattere, sier Rina Mariann Hansen.

LES OGSÅ: Nytt byråd redder Popsenteret

Langsiktighet

– Jeg er veldig glad for den tillitserklæringen det er at byrådet tror på våre prosjekter. Vi har også fått signal om at byrådet vil ha mer langsiktighet i støtten. Nå kan vi også være tryggere på at det blir mer forutsigbarhet framover, og det hjelper veldig når vi skal planlegge videre, sier Wiese.

I morgen legger byrådsleder Raymond Johansen fram budsjettet. Rina Mariann Hansen er ordknapp om kulturbudsjettet, med unntak av økningene til Popsenteret, som Dagsavisen skrev om i går, og Litteraturhuset.
– Jeg kommer ikke til å kutte i tilskuddene til noen organisasjoner som har mottatt tilskudd fra kommunen for å dekke inn de nye bevilgningene, lover Hansen.

LES OGSÅ: – Cinemateket er Statens ansvar

Spleiselag

Litteraturhuset ble etablert i 2007 som et spleiselag mellom privat finansiering gjennom Fritt Ord, og bevilgninger fra staten og kommunen. I dag har de totalt ni ansatte, forteller Wiese.

– Vi arrangerer over 1.500 møter i året, og har arrangementer for barn og voksne. Vi har hele tida nye prosjekter på gang, og nå når vi har grunnfinansieringen sikret, kan vi planlegge enda bedre, sier Wiese.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen