Byløvene

Cocktailparty

Sommeren bør by på minst ett skikkelig rekecocktailparty – samme hva Jan Klåstad måtte mene.

Rekecocktail er en klassiker det er vanskelig å bli lei av.

Av Øyvind Hjelle

Dag Solstads karakter Jan Klåstad harselerer over borgerskapets jålete spiseskikker i boka «Gymnaslærer Pedersen». Rekecocktailen får gjennomgå: Tenk at man i borgerskapet er så «fin» at man må spise sitt rekesmørbrød uten brød, trykt ned i et glass og blandet som en smørje! At glasset settes oppå en tallerken, og at man på toppen av det hele må bruke tre typer bestikk for å få maten i seg, er ifølge Jan Klåstad det ultimate borgerlige fjas.

Jeg forstår poenget om at glass stort sett er best til å drikke av, men så er det denne lille ekstravagansen som skaper feststemning. Et flott glass gir nemlig fristende innsikt i retten, med sine fine farger og struttende reker. Og det å spise en slik cocktail lar seg forresten helt fint gjøre kun med en liten gaffel. Glasset kan godt serveres rett i hånden, så slipper man også diskusjonen om tallerken under.

Kall meg gjerne borgerlig, men når man først skal lage en rekecocktail, styrer man langt unna reker i lake, kinakål og kjøpedressing. Man må bruke ferske reker, hjemmelaget Thousand Island-dressing og spreke salater.

En hjemmelaget Thousand Island-dressing er lysår unna den radbrukne varianten som står i norske butikkhyller og blir omtalt som «folkefavoritten som er rekesmørbrød salat». Ingen Thousand Islanddressing med respekt for seg
selv er laget på vann, emulgator, konserveringsmidler, fortykningsmidler, smaksforsterkere og kunstige aromaer!

En god Thousand Island-dressing er derimot en majones blandet med kokt egg, hakkede grønnsaker som paprika, oliven og sjalottløk, og sylteagurker. Smakt til med worcestershiresaus, tabasko og litt krydder. Denne dressingen fungerer også utmerket til salater med fisk og kylling.

Rekecocktail

4 personer

400 g ferske reker

1/2 radiccio rosso (salat)
1 hjertesalat
8 grønne/hvite asparges
4 eggeplommer
1 ss dijonsennep
2 ss hvitvinseddik
1 dl olivenolje
2 dl solsikkeolje
2 ss worcestershire-saus
1 ts tabasko
1 ts flaksalt
1 ts sukker
1 ts grovmalt svart pepper
1 klype malt nellik
0,5-1 dl kremfløte
2 kokte egg, avkjølt og hakket
50 g sylteagurk
50 g svarte oliven
1/2 rød paprika
1 sjalottløk

Thousand Island-dressing: Skill eggeplommene fra hviten og ha dem i en piskebolle. Tilsett sennep, salt og eddik, og pisk i 30 sekunder. Spe så inn oljen, først dråpe for dråpe og deretter i en tynn stråle mens du hele tiden pisker kraftig. Når all oljen er vispet inn, blandes fløte, tabasko og worcestershire-saus i majonesen. Er majonesen veldig tykk, kan man blande inn litt mer fløte. Finhakk sylteagurk, oliven, sjalottløk og paprika, og bland inn. Dressingen
skal nå være tykk, men rennende. Smak til med salt, pepper, sitronsaft, nellik og mer tabasko. Bland inn hakket egg til slutt.

Reker og salat: Rens rekene. Vask og tørk salaten, og snitt den i grove strimler. Legg salat, reker og dressing lagvis i glasset. Topp hele kalaset med nykokte asparges.

Asparges: Skrell aspargesen og kok den i lettsaltet vann i 3 minutter før den avkjøles i iskaldt vann. De hvite aspargesene er litt tykkere og trenger 2-3 minutter ekstra. Gni litt olje på aspargesen, del den i biter på 5 cm og dryss på litt salt og sitronsaft.

Powered by Labrador CMS