Nyheter

Åpner «nytt» bibliotek på Løkka

Åpne og luftige rom med gode møbler og koselige kroker. Masse planter, fikseverksted og gratis mat. Heis og ordentlige toaletter. Lørdag gjenåpner endelig Deichman på Grünerløkka.

Bilde 1 av 2

– Tilhørighet! Det er det aller viktigste. Vi vil være et godt tilskudd i folks liv, sier Kenneth Korstad til Dagsavisen.

Lørdag gjenåpner Deichman Grünerløkka, der han er seksjonssjef, etter mange måneder med oppussing. Hele byen er invitert til fest fra tolv om dagen til ett om natta, med tegneseriekurs, teater, verksted, høytlesning og konserter, og mye annet gøy.

Men det aller beste og viktigste skjer egentlig etter åpningen, fra søndag og utover. Da kan folk på Løkka og fra resten av byen ta i bruk sitt topp moderne, men likevel tradisjonsrike, bibliotek.

Saken fortsetter under bildet

Kenneth Korstad er seksjonssjef for Deichman Grünerløkka, og gleder seg til å invitere folk på Løkka og i hele Oslo til det nyrenoverte biblioteket på Schous plass. – Vi har rause rom med plass for alle, lover han.

Kenneth Korstad er seksjonssjef for Deichman Grünerløkka, og gleder seg til å invitere folk på Løkka og i hele Oslo til det nyrenoverte biblioteket på Schous plass. – Vi har rause rom med plass for alle, lover han. Alle foto: Gerd Elin Sandve

Hver dag

Et raust bygg, med rause åpningstider.

– Vi skal ha åpent hver dag hele året, fra sju om morgenen til elleve om kvelden. Julaften, 17. mai, absolutt alle dager, sier Korstad.

Idet Dagsavisen besøker biblioteket, to dager før åpningen, er det fullt av håndverkere som monterer møbler, skrur opp hyller, plasserer planter og installerer utstyr. Men alt blir ferdig, lover seksjonssjefen.

– Serieteket med alle tegnerseriene er flyttet ned i 1. etasje. Der er også bøker for voksne, i motsatte fløy. Vi skal ha byens beste samling skjønnlitteratur. Være best på lyrikk, og presentere småforlag spesielt.

Les også: Tara hadde aldri satt sin fot i et klasserom før hun fylte 17. Nå har hun doktorgrad fra Harvard (D+)

Jungel og hav

Barne- og ungdomsavdelingen er flyttet opp trappa. Dit går det nå også en romslig heis, ikke bare den skranglete trappeheisen som var der før. Dessuten oppgraderte toaletter.

– Andre etasje blir en skikkelig oase. Rommene er blitt utrolig vakre, med plassbygde vegger og hyller à la dem de har på Biblo Tøyen. En del jungel, en del undervannslandskap. Masse planter, grønt, fin belysning og fine mønster trykket rett på veggen. En deilig lese- og værekrok, med madrasser på gulvet og lys fra det store vinduet.

Les også: - Heia den som taper! (D+)

I andre etasje er det dessuten verksted og kjøkken, der unge og gamle skal få lage mat og reparere ting. Bruke verktøy, skape og reparere. Være sammen på tvers av generasjonene. I dag er det jo nærmest apartheid mellom barn og eldre, gruppene møtes aldri. Vi vil være den møteplassen, et sted uten krav, men med stor mulighet for å bli utfordret, sier Korstad.

Saken fortsetter under bildet

###

Les også: -Når vi er her, slipper vi å gjøre dumme ting ute

Alene sammen

Første etasje ligner mer på et «vanlig» bibliotek, med bokhyller merket med skilt, sofaer og lenestoler. Men også nybygde scener, veldig mange grønne planter, og en lysstripe som strekker seg 120 meter langs hele etasjens vegger. Den kan skifte farge, og dermed stemning i rommet.

– Vi beholder det tradisjonelle. De rause, gode rommene, som skal være gode å være i. Biblioteket er et fint sted å være alene sammen med andre som også er alene. Gjenkjennelse, tenker jeg er et viktig ord, sier Korstad.

###

Norges eldste

Ifølge den blå Oslo Byes Vel-plaketten utenfor hovedinngangen, åpnet Deichmanske sitt første bibliotek i 1785. Og bygget på Schous plass på Grünerløkka er Norges eldste folkebibliotekbygning, åpnet i 1914. Dette er den største renovasjonen på de 105 åra, sier Korstad.

– Vi ligger helt fantastisk til. Bygg som dette, som ligger alene, får en egen identitet. Vi har stadig mennesker innom som husker dette huset fra femti-sekstitallet, og forteller hvilken plass det har i hjertes deres. Det gir en egen identitet. Når Hoved-Deichman flytter til Bjørvika, er det kun oss og Nasjonalbiblioteket igjen av de gamle.

Folkeopplysning

Tidligere har Deichman Grünerløkka hatt rundt 230.000 besøkende i året. Korstad regner med at tallet vil stige til over 300.000 nå.

– Deichman økte utlånet sitt i fjor. Det er ikke verst når vi ser på folks medievaner ellers. Og det utlånet som økte aller mest, var tegneserier. Tegneserier er kjempeviktig for oss, sier seksjonssjefen.

Han vil at folk skal kunne gå langs reolene, «vandre i kunnskap». Og dykke ned i den.

– Vi har fått nye, store scener. Vi hadde mange hundre arrangementer årlig også før oppussingen, men det skal i hvert fall ikke bli færre nå. Jeg syns vi skal ta tilbake ordet folkeopplysning! Det har stor verdi å komme sammen med andre og lytte til folk som har kompetanse. At læringen skjer via en scene, som et møte mellom mennesker, og ikke bare fra en skjerm. Biblioteket kan være en arena for å gå dypere.

Grønt skifte

Det grønne skiftet er også viktige stikkord.

– Vi dyrker egne grønnsaker. Har hatt innsamling av stygge kopper, slik at vi unngår bruk av papp og plast. Kaja Anhfeldt fra Restarters er ansatt for å drive med blant annet fiksefester og reparasjonsverksted, og om ettermiddagene skal det serveres middag laget med økologiske grønnsaker fra lokale bondegårder, samt overskuddsmat. Barn og unge kan lage maten sammen med eldre. Vi har dessuten ansatt en kokk. Grünerløkka er et av de fattigste stedene i Norge. Vi vet at mange går dit de kan få mat. Her er alt gratis, og alle hjertelig velkomne. Det står vi knallhardt på, sier seksjonssjef Kenneth Korstad.

Les også Kaja Anhfeldt fikk Oslos miljøpris

Mer fra Dagsavisen