Oslo

Byrådet i Oslo forlenger smitteverntiltakene – dette er nytt

Byrådet i Oslo forlenger smitteverntiltakene til og med 15. april, og i tillegg forsterkes flere tiltak.

– Det muterte viruset har endret spillereglene for denne pandemien. Å holde avstand er vårt viktigste våpen i kampen mot smittespredning. Derfor har vi i dag oppdatert vår forskrift med denne klare anbefalingen: Hold to meters avstand til andre, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressemelding.

Det påvirker også de som driver butikker og annen næring, som må kunne sikre at besøkende kan holde to meters avstand mellom seg, opplyser byrådslederen videre.

Stormarkeder må stenge

Byrådet har vedtatt en forlengelse av koronaforskriften til og med 15. april. Tiltakene skal vurderes på nytt etter påsken.

Byrådet har videre vedtatt at også stormarkeder som er mindre enn 4.000 kvadratmeter, må holde stengt, med unntak av salg av dagligvarer og andre varer som det er gitt unntak for.

Alle butikker i Oslo har måttet holde stengt den siste tiden, med unntak av dagligvarebutikker, apoteker og andre virksomheter som har vært unntatt fordi de selger nødvendige varer til mennesker og dyr.

– Så har det vært et smutthull for stormarkeder som har kunnet holde åpent fordi de selger mat. Samtidig selger slike markeder veldig mange andre varer, og det kan være et sted folk drar for å shoppe. Fra nå av kan slike stormarkeder kun selge mat og andre nødvendige varer, og de må stenge salget av andre typer varer for å kunne holde åpent, sier byrådslederen.

– Svært høyt smittenivå

For å minne oslofolk på de viktigste reglene som gjelder gjennom påsken, vil Oslo kommune formidle oppdaterte påskeråd fram mot og gjennom påsken.

– Dessverre har vi ofte sett at smitten har økt etter ferier. Det må vi for all del unngå nå. Smitten ligger allerede på et svært høyt nivå, og vi må i fellesskap presse den ned. Jeg håper alle oslofolk fortsetter å være flinke gjennom påsken og at vi snart kan se at smitten flater ut og synker, sier Raymond Johansen.