Nordmannen Kjartan Sekkingstad ble frigitt i september etter ett år i fangenskap hos Abu Sayyaf-geriljaen. Det ble betalt et ukjent beløp i løsepenger for ham. Her er han sammen med Filippinenes president Rodrigo Duterte (t.h.).

Sekkingstads gisseltakere hover inn løsepenger

Abu Sayyaf-geriljaen innkasserte i årets seks første måneder minst 60 millioner kroner i løsepenger for gisler, i følge en hemmeligstemplet filippinsk rapport.

Rapporten er utarbeidet av politiet og hæren på Filippinene og anslår at islamistgruppen nå teller 481 medlemmer, 25 færre enn for ett år siden.

Abu Sayyaf løslot i første halvår flere gisler, både filippinske og utenlandske, etter at det var utbetalt store beløp i løsepenger for dem.

Våpen og ammunisjon

Ifølge rapporten mottok Abu Sayyaf 353 millioner filippinske pesos i løsepenger i årets seks første måneder, noe som tilsvarer drøyt 60 millioner kroner.

– Pengene gjorde dem i stand til å kjøpe våpen og ammunisjon, konstaterer rapporten. 

Mesteparten av pengene var løsepenger for 14 indonesiere og fire malaysiere, men det ble også betalt 3,4 millioner kroner i løsepenger for Marites Flor, den filippinske kvinnen som ble bortført sammen med to canadiere og norske Kjartan Sekkingstad i september i fjor.

Canadierne Robert Hall og John Ridsdel ble drept av gisseltakerne fordi kravet om løsepenger ikke ble innfridd, verken av canadiske myndigheter eller andre.

Ukjent beløp

Sekkingstad ble frigitt i september, etter at familien til hans avdøde filippinske kone hadde betalt et ukjent beløp i løsepenger.

Filippinsk politi opplyste senere at det var betalt 5,2 millioner kroner i løsepenger for nordmannen.

En talsmann for Abu Sayyaf hevdet at gruppen fikk drøyt 10 millioner kroner for Sekkingstad og tre indonesiske fiskere, mens avisen The Philippine Star skrev at det ble betalt drøyt 17 millioner kroner i løsepenger for nordmannen. (NTB)