Bidens neste utfordring: Fordeling av toppjobber og et splittet parti

Joe Biden trekkes mellom høyre- og venstresida i eget parti når han skal sette sammen sin nye regjering. Men også finansfolk og pengegivere vil ha et ord med i laget.

Joe Biden skal i tida framover velge sin nye regjering, og kampen om posisjoner innad i partiet har for lengst tilspisset seg. 

Venstresida vil ha betalt for innsatsen de har lagt ned både før og under valgkampen, mens moderate demokrater mener at en for venstreorientert politikk kan ha kostet dem viktige seter i Representantenes hus. 

Flere advarer at om de fortsetter i samme spor kan det ende med tap i kampen om to senatsplasser i Georgia, skriver Politico. Det er omkamp i januar om de to setene, siden ingen kandidater fikk minst 50 prosent av stemmene. Utfallet vil avgjøre hvilket parti som får flertall i Senatet.

Les også denne: Uten flertall i Senatet kan Biden slite med å få gjennomslag

Beholder Republikanerne Senatet vil Biden havne i en enda større skvis enn bare mellom partiets to fløyer. Senatet godkjenner blant andre presidentens utpekte til sentrale stillinger i administrasjonen og regjeringen. De har også makt til å stanse deler av presidentens politikk. 

Det spekuleres på om det kan få Biden til å gå for mindre venstreorienterte kandidater når han skal dele ut toppjobbene. I bakgrunnen spøker også interessene til selskaper og bedrifter på Wall Street og i Silicon Valley, som pumpet penger inn i Bidens valgkamp. 

Les også: Biden har planen klar, men hindres i å forberede seg

 

 

Hvem får jobbene? 

Dagsavisen har tidligere skrevet om de fire store sakene det er ventet at Biden vil ta tak i når den nye administrasjonen er på plass i januar: Koronapandemien, økonomien, utjevning mellom etniske grupper og klima.

I tida fram til da møter Biden mulige kandidater til sin nye regjering, og det er ventet at han først vil ta for seg utnevnelser innen offentlig helse og økonomi. Blant dem ny finansminister og helseminister, skriver Politico. Nettsida trekker fram flere navn som skal være aktuelle. 

Biden vil trolig utnevne en blanding av venstreorienterte og sentrumskandidater i Demokratene, og til og med noen Republikanere, tror Politico.

Det venstreorienterte tidsskriftet Jacobin mener Politicos liste først og fremst er fylt med Demokrater og Republikanere som er næringslivsvennlige. 

* Finansminister

Massachusetts-senator Elizabeth Warren er blant dem som trekkes fram til den viktige jobben. Warren ligger til venstre i partiet, og er blant annet kjent for sin kritikk av USAs finansbransje.

Blant hennes hjertesaker i Demokratenes primærvalgkamp var kamp mot økonomisk ulikhet og bedre kår for middelklassen. Hun tok også til orde for en «velstandsskatt» på nettoformuer over 50 millioner dollar. 

Elizabeth Warren nevnes som mulig ny finansminister, men finansindustrien vil ha andre. Foto: Michael Wyke/AP/NTB

Mulig Republikansk kontroll i Senatet kan bety at Warren ikke får mulighet til å prøve seg som finansminister. Politico peker på flere andre kandidater, og mener økonomen Lael Brainard ligger best an. 

Brainard er et av sju styremedlemmer i den amerikanske sentralbanken, og hun har erfaring fra finansdepartementet under Barack Obama. Hun har også vært rådgiver for Bill Clinton. Hvis hun utpekes, vil hun også bli historisk som USAs første kvinnelige finansminister. 

Les også: Elizabeth Warren ble nevnt som mulig visepresidentkandidat 

Foretrukket kandidat 

Eksperter påpeker at Brainard kan gå inn for strengere reguleringer av de store bankene, skriver CNN. Men hun anses ikke som like progressiv som Warren. 

Markedsstrateg Mike O'Rourke i JonesTrading mener Brainard vil passe bedre i rollen enn Warren, som er kjent for å ønske et mer «aggressivt» tilsyn med banker og store selskaper. 

Flere medier har trukket fram Lael Brainard som en sterk kandidat til jobben som ny finansminister. Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB

– Valget av finansminister vil være en måte å signalisere om Biden-presidentskapet vil se mot mer moderat og sentrumsorientert økonomisk politikk, eller mer progressiv, sier Matthew Luzzetti i Deutsche Bank, ifølge Fortune

Brainard vil passe fint inn i Biden-administrasjonen, men det er lite sannsynlig at hun vil gå like langt som de mer venstreorienterte kandidatene ønsker, sier Luzzetti, som tror hun vil støtte en tidlig og utvidet koronakrisepakke. 

Uansett hvem som overtar posten venter en vanskelig jobb. USAs økonomi krympet kraftig i andre kvartal og koronapandemien har rammet næringslivet hardt. 22 millioner jobber har forsvunnet, og bare halvparten har kommet tilbake. 

Les også: Iransk ekspert: – Biden vil møte en helt annen verden enn for fire år siden (+)

* Helseminister:

Koronapandemien og helsereformen Obamacare («Affordable Care Act» er det offisielle navnet) er to av de største sakene framover. Biden har nedsatt en arbeidsgruppe på 12 eksperter som umiddelbart skal jobbe med bekjempelse av pandemien, og hans viktigste budskap har lenge vært at han vil lytte til vitenskapen. 

Flere av de antatte kandidatene til å overta som helseminister har allerede jobbet tett på Bidens valgkamp eller overgangsteam, skriver Politico. De tre som nevnes er: Michelle Lujan Grisham, Mandy Cohen og Vivek Murthy. 

Michelle Lujan Grisham er guvernør i New Mexico og er en av to ansvarlige for Bidens overgangsteam. Vivek Murthy er tidligere sjef for USAs føderale folkehelsemyndighet. Mandy Cohen er helseminister i North Carolina.

En kilde sier til Politico at en person som Murthy, som nyter respekt i det medisinske miljøet, vil være en fordel når verden står midt i en pandemi. Men hvis Republikanerne holder Senatet kan Murthy få motstand; han er nemlig kjent for å ønske strengere våpenlover.

Ingen av de tre nevnte kandidatene er nødvendigvis favoritter på Demokratenes mer progressive fløy.

Over 240.000 amerikanere har så langt mistet livet under koronapandemien. Over ti millioner smittetilfeller er registrert.

Joe Biden på en korona-briefing sammen med blant andre Vivek Murthy i oktober. Foto: Drew Angerer/AFP/NTB

Les også: Joe Biden: – Vær så snill, bruk munnbind

* Andre departementer: 

Flere mer eller mindre kjente navn trekkes fram som favoritter til andre framtredende jobber i Bidens administrasjon. Michèle Flournoy, som hadde den tredje øverste sivile stillingen i USAs forsvarsdepartement under Obama, kan bli landets neste forsvarsminister. Hun vil i så fall bli første kvinne i jobben. Hun var aktuell som Hillary Clintons forsvarssjef, og tok til orde for amerikansk opptrapping i Syria. 

Illinois-senator og Irak-veteran Tammy Duckworth og Rhode Island-senator Jack Reed trekkes også fram i kampen om toppjobben. 

Tammy Duckworth nevnes som mulig kandidat til flere viktige jobber i en Biden-administrasjon. Foto: Democratic National Convention/AFP/NTB

Duckworth nevnes i tillegg som en mulig kandidat som minister for krigsveteraner. Hun er mer enn kvalifisert, men må i så fall overtales til å gå fra setet sitt i Senatet, skriver Politico.

Ifølge nettsida konkurrerer Duckworth mot to andre: Jason Kander og Pete Buttigieg. Buttigieg, tidligere ordfører i South Bend, Indiana, skal være favoritt til jobben.

Buttigieg holdt lenge ut i Demokratenes primærvalgkamp, før han kastet inn håndkleet i mars og støttet Biden. Under valgkampen hevdet Buttigieg seg å være en kandidat som kunne stå for forandring, men han regnes ikke for å være på venstresida i partiet. 

Pete Buttiegieg støttet Joe Biden etter at han selv trakk seg fra Demokratenes primærvalgkamp. Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/NTB

Hvorfor vant Biden? Hør den siste podkasten «2020» fra ekspertene i amerikanskpolitikk.no og Dagsavisen: 

Sosialiststempelet

Forrige uke ble det klart at Demokratene beholder flertallet i Representantenes hus, men får færre seter enn hva de hadde før valget. Det førte til selvransakelse, og det er rettet kritikk mot partiet på flere punkter. 

Enkelte har også gått ut mot partiets venstreside, og mener blant annet at merkelappen «sosialister», som Republikanere har brukt hyppig, var ødeleggende. 

Republikanere har også angrepet flere av de mer liberale politikkforslagene noen demokrater har stått for, som omfattende helsereform og den såkalte Green New Deal. Planen skal kutte USAs avhengighet av fossilt brensel og kraftig redusere CO2-utslippene.

Særlig i Florida mener noen demokrater at sosialist-merkelappen har skadet representanter som har mistet seter. Florida har en stor andel innbyggere med bakgrunn fra Cuba og Venezuela. 

– Jeg tror at partiet må slå klart fast at vi ikke støtter ideer som sosialisme, bevilgningskutt til politiet, eller antisemittisme, sa representanten Stephanie Murphy fra Florida, ifølge NTB. 

«The Squad»

Venstresida har slått tilbake mot anklagene, og viser til flere viktige valgseire for mer venstreorienterte kandidater og politikk, ifølge Jacobin. 

Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar og Ayanna Pressley, kjent som «the Squad», ble alle gjenvalgt. De har også fått følge av flere mer radikale Demokrater inn i Representantenes hus.

Ocasio-Cortez har bedt partiet samle seg, og har advart mot å falle for forsøk på splittelse. Hun har sagt til CNN at flere partimedlemmer ser henne som en fiende, men at hun ikke tror det gjelder Biden.

– Vi må ikke falle for disse republikanske utspillene, sa Ocasio-Cortez, ifølge NTB.

Alexandria Ocasio-Cortez støttet Vermont-senator Bernie Sanders i demokratenes primærvalgkamp. Foto: Johannes Eisele/AFP/NTB

På twitter har hun gått ut mot anklagene om at for progressiv politikk har kostet partiet velgere. Ocasio-Cortez, eller AOC som hun kalles, trekker fram at flere av demokratene som tapte i sine kretser, brukte lite penger på å nå velgere digitalt. 

Hun skriver videre at så langt har Demokrater som støttet både Green New Deal og Medicare for All blitt gjenvalgt. Medicare for All er en massiv satsing på offentlig finansierte helsetjenester, støttet av blant andre Elizabeth Warren og Vermont-senator Bernie Sanders.

Les også: USAs politiske stjerneskudd vil påvirke Biden