Verden

Sør-Korea skjøt varselskudd mot nord

Nordkoreanske soldater krenket grensen mot Sør-Korea tidligere denne uken, og sørkoreanske styrker svarte med å skyte varselskudd, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Ifølge Sør-Korea tok nordkoreanske soldater seg i en kort periode over den tungt bevoktede grensen før de trakk seg tilbake til nordsiden av grensen. Sørkoreanske soldater svarte med å skyte varselskudd, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået tirsdag, som siterer Sør-Koreas generalstab.

Hendelsen skjedde søndag, ifølge Yonhap og andre sørkoreanske medier som også har omtalt saken, blant dem avisen Kukmin Ilbo.

– Krysset midtlinjen

Ifølge den sørkoreanske generalstaben var det en gruppe på mer enn ti soldater fra Nord-Korea som krysset midtlinjen i den demilitariserte sonen som skiller de to landene. Det skjedde ved 12.30-tiden søndag, ifølge opplysningene.

Sørkoreanske styrker sendte ut varsel fra høyttalere og skjøt varselskudd, noe som resulterte i at de nordkoreanske soldatene umiddelbart vendte tilbake til sin side av grensen, ifølge opplysningene fra Seoul.

Generalstaben i Sør-Korea legger til at det ikke ble registrert noen uvanlig aktivitet etter varselskuddene.

Nordkoreanske myndigheter hadde tirsdag formiddag ikke kommentert saken.

Les også: Advarer om Putins nye trussel: – «De røde linjene» flytter seg

Neppe med vilje

Det sørkoreanske forsvarets vurdering er at de nordkoreanske soldatene ikke ser ut til å ha krysset grensen med vilje. Det dreier seg om et skogsområde der grensemarkeringene ikke er godt synlige, uttaler en talsperson for den sørkoreanske generalstaben.

– Det antas at de nordkoreanske soldatene, som var utstyrt med hakker og andre verktøy og var i arbeid, hadde krysset grensen etter å ha gått feil, sier Lee Sung-joon til journalister i Seoul.

Verdens tyngst bevæpnede grense

Grensen mellom de to landene er den tyngst bevæpnede i verden og er fylt av miner. På begge sider står hundretusener av soldater i kampberedskap, vendt mot hverandre. Det er et resultat av Koreakrigen fra 1950 til 1953, som ble avsluttet med våpenstillstand, men ingen fredsavtale. Formelt sett er de to landene derfor i krig med hverandre fortsatt.

Den siste tiden har spenningen økt på Koreahalvøya. Søndag gjenopptok Sør-Korea propagandasendinger via store høyttalere vendt mot nord, som svar på at Nord-Korea de siste dagene har sendt ballonger fraktet med søppel over grensen til Sør-Korea. Nord-Korea har satt opp egne høyttalere på sin side av grensen, vendt mot sør, men ikke tatt dem i bruk ennå.

Les også: I en «ukjent» by viser Nato muskler. Målet er å skremme Putin (+)

Les også: Estlands utenriksminister: – Putin spiller på frykten vår

Les også: Lavrov tordner: – Fred er ikke målet deres

Mer fra Dagsavisen