Verden

Ny grense markeres mellom Armenia og Aserbajdsjan

Arbeidet med å markere en ny grense mellom Armenia og Aserbajdsjan har begynt etter at Armenia gikk med på at nabolandet skal få kontroll over fire landsbyer.

Forholdet mellom Armenia og Aserbajdsjan har helt siden 1990-tallet vært sterkt preget av en territoriell konflikt om blant annet enklaven Nagorno-Karabakh, som Aserbajdsjan tok kontroll over i en kort krig i fjor.

I mars ga Armenias statsminister Nikol Pasjinjan også etter for Aserbajdsjans krav om å gi tilbake kontrollen over fire forlatte grenselandsbyer, som var en del av Aserbajdsjan da de to nabolandene var Sovjet-republikker.

Armenia tok kontroll over landsbyene på 1990-tallet, noe som førte til at de aserbajdsjanske innbyggerne flyktet.

Da de to landene i forrige uke ble enige om at grensen i området skal være i tråd med kart fra Sovjet-tiden, brøt det ut protester i armenske landsbyer i området. De frykter å bli isolert fra resten av Armenia, og at enkelte av husene deres kommer til å havne på aserbajdsjansk side av grensen.

I tillegg kan enkelte deler av hovedveien mellom Armenia og nabolandet Georgia komme til å havne på aserbajdsjansk side av grensen. Veien er svært viktig for Armenia, ikke minst når det gjelder utenrikshandelen.

Tirsdag kunngjorde innenriksdepartementene i de to landene at oppmerkingen av grensen har begynt, noe som førte til at armenske demonstranter sperret hovedveien flere steder.

Armenias statsminister mener det er viktig å løse grensekonflikten med Aserbajdsjan for å unngå en ny krig, men mange armenere mener han er for ettergivende.

Har du sett denne? Ungarns omstridte leder tar «alle midler» i bruk mot utfordreren

Les også: Tysk forsvarstopp: – Da kan Russland angripe Nato

Les også: Mike Pence sikker på at Putin vil kunne angripe Nato-land: – Ingen tvil

Mer fra Dagsavisen