Verden

Brannen i Børsen-bygningen i København er under kontroll

Brannen i Børsen-bygningen i København er nå under kontroll, og brannvesenet driver etterslokking.

Det opplyser beredskapsdirektør Jakob Vedsted Andersen i den danske hovedstaden på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Nødetatene i København fikk melding om brannen i den historiske bygningen i København sentrum i 7.30-tiden tirsdag morgen. Litt etter klokken 8 var bygningens spir totalt omgitt av røyk og kraftige flammer. Omtrent klokken 8.30 veltet spiret ned i flammehavet.

– Vi har en bygning som er veldig, veldig porøs og risikerer å rase sammen, sa Tommy Laursen, politiinspektør i København på en pressekonferanse ved lunsjtider.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sammenlignet brannen med den som herjet Notre-Dame i Paris for nokså nøyaktig fem år siden.

– Fryktelige bilder fra Børsen. Så trist. En ikonisk bygning som betyr mye for oss alle, tror jeg. Vårt Notre-Dame-øyeblikk, sa han.

Årsak ukjent

Det er ikke kjent hva som fikk den nesten 400 år gamle bygningen i København til å begynne å brenne tirsdag morgen.

– I morges våknet vi til et trist syn, da røyk over København vitnet om den ødeleggende brannen på Børsen. En viktig del av vår arkitektoniske kulturarv står i flammer, sa Danmarks kong Frederik i en uttalelse.

Han sier han og dronningen vil takke dem som har sørget for at ingen har kommet til skade i brannen, og som jobber med å redde både Børsen og kulturarven inne i bygningen.

– Forferdelige bilder vi ser nå, sa statsminister Mette Frederiksen i en kommentar til Ritzau.

– Børsen er en av Københavns mest ikoniske bygninger. Uerstattelig kulturarv. Det gjør vondt å se, fortsatte hun.

Krevende

Slokningsarbeidet er krevende, meldte Hovedstadens Beredskap.

– Det er et gammelt bygg med mye trekonstruksjoner og et kobbertak som holder på varmen. Så det er en veldig, veldig omfattende innsats som vil vare mesteparten av dagen, sa Andersen til flere danske medier.

TV-bilder viste også at det historiske maleriet «Fra Københavns Børs» av P.S. Krøyer ble båret ut av den brennende bygningen.

Maleriet er et av Skagen-malerens mest kjente verker og er to og en halv meter høyt og fire meter bredt. Det ble malt i 1895 og er et gruppeportrett av en rekke børsfolk som står i Børssalen inne i bygningen som brenner.

Forbipasserende hjelper til med å bære kulturskatter ut av den brennende bygningen Børsen i København. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / NTB

Restaurering

Det pågikk restaurering av huset, og det er montert stillas langs veggene. Restaureringen skulle rette opp en uhensiktsmessig renovering fra 1800-tallet og føre bygningens fasade tilbake til det opprinnelige uttrykket, heter det på A.P. Møller Fondens hjemmeside.

Den karakteristiske, lange murbygningen var i tidligere tider en varebørs og sto ferdig med det høye spiret i 1625. Det brukes i dag til kontorbygg. Huset er et av Københavns eldste.

Spiret, kalt «Dragespiret», er det Børsen er mest kjent for. Det er utformet som fire dragehaler som snor seg om hverandre. Spiret har tre kroner på toppen som symboliserte storriket Danmark, Norge og Sverige.

– Fryktelige bilder fra Børsen her på morgenen. 400 år med dansk kulturarv i flammer, skrev Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt på X/Twitter.

Les også: – Dette er en ekstrem form for mobbing

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

Les også: Kalle Moene: – Venstresida bør forenkle velferdsstaten (+)

Mer fra Dagsavisen