Verden

Familien har ennå ikke sett liket til Aleksej Navalnyj

Liket til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj befinner seg på Salekhard-sykehuset, men familien har ikke fått se den avdøde.

Ifølge uavhengige medier nekter russiske myndigheter å overlevere liket til familien fordi det er behov for ytterligere undersøkelser.

Navalnyjs 69 år gamle mor Ljudmila reiste fredag sammen med sin advokat til straffekolonien i Nord-Russland der sønnen døde.

Ifølge offisiell russisk informasjon kollapset Navalnyj etter å ha løpt og trent i ekstrem kulde. Forsøk på å gjenopplive ham mislyktes.

– Det ble ikke utført obduksjon av dissidenten før lørdag, skriver opposisjonsavisa Novaja Gazeta.

En kilde sier at noen mener det var ordre fra Moskva om å vente på spesialister, mens andre sier at legene selv ikke ville fordi saken er politisk, og at de risikerte å bli innblandet.

Politimenn foran døra

Aleksej Navalnyjs lik ble først fraktet til byen Labytnangi, 36 kilometer fra straffekolonien der han sonet sin dom. Siden ble det overført til distriktssykehuset i regionshovedstaden Salekhard, ifølge avisa.

Avisas kilde sier at likene til dem som dør i fengsel, vanligvis blir tatt rett til obduksjonssenteret i Glazkova-gata, men at Navalnyjs lik av en eller annen grunn ble fraktet til sykehuset.

– De kjørte ham til likhuset, brakte ham inn og plasserte to politimenn foran døra. De kunne like gjerne ha satt opp et skilt som sa «Noe mystisk foregår her», sa kilden og la til at alle var nysgjerrige på hva som foregikk, og lurte på om de prøvde å skjule noe alvorlig.

Les også: Edel ble drittlei. Laget app for å få slutt på kjipe stellerom

Skrammer på kroppen

Helsepersonell har fortalt avisa om skrammer og merker på den døde da han ble brakt inn på sykehuset.

– Slike skader, slik de beskrives av dem som så dem, synes å komme fra anfall, sier en anonym paramedisiner.

– Personen får kramper, og skrammene oppstår når man forsøker å holde ham fast. Det var også skrammer på brystet hans, og det er fra da de prøvde gjenopplivning, trolig etter hjertestans, sa personen.

Les også: – Jeg spøkte med at Trump kun eksisterer som en TV-personlighet

Fordømmelse verden over

47 år gamle Navalnyjs uventede død i straffekolonien har skapt raseri over hele verden.

Ifølge menneskerettighetsgrupper og vestlige observatører ble han fengslet etter skinnrettssaker som ville sette en stopper for hans urredde kritikk av korrupsjon og maktmisbruk i Moskva.

Menneskerettighetsaktivister har kalt hans død et drap, og den russiske ledelsen er blitt fordømt. Over 400 mennesker er pågrepet mens de samlet seg for å sørge ulike steder i Russland.

Søndag la Navalnyjs kone Julia Navalnaja ut et bilde av paret i sosiale medier, med teksten “Jeg elsker deg”. Mandag reiser hun til Brussel, til EUs utenriksministermøte, opplyste EUs utenrikssjef søndag.

– Mandag ønsker jeg Julia Navalnaja velkommen på møtet, og EUs ministre kommer til å sende en sterk støtteerklæring til frihetsforkjempere i Russland, samtidig som de hedrer Aleksej Navalnyjs minne, skriver Josep Borrell på meldingstjenesten X.

Les også: Spår skrekkscenario hvis Russland taper krigen

Les også: «Nå skal de svina få det de fortjener»

Mer fra Dagsavisen