Verden

Støre: – Jeg vil savne våre gode møter

– Med Arne Strands død har vi mistet en viktig stemme, sier Jens Stoltenberg. Statsminister Jonas Gahr Støre sier han har mistet en venn og samtalepartner. – Jeg vil savne våre gode møter, sier Støre.

Tidligere kommentator, politisk redaktør og sjefredaktør i Dagsavisen, Arne Strand, er død. Han sovnet inn onsdag ettermiddag etter lang tids sykdom.

– Det er trist å høre at Arne Strand har gått bort, skriver statsminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse til Dagsavisen.

– Han var en av de synligste redaktørene og politiske kommentatorene i Norge gjennom flere tiår, og har vært med på å forme moderne norsk avishistorie. For mange var han selve ansiktet på Arbeiderbladet og Dagsavisen. For meg var han også en venn og samtalepartner, og jeg vil savne våre gode møter, sier Støre.

– Han hadde stor innsikt i arbeiderbevegelsen og det politiske Norge. Hans budskap var sjelden til å misforstå. Samtidig var han full av entusiasme og hadde glimt i øyet. Mine tanker går til hans nærmeste, sier statsministeren.

– En viktig stemme

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg kjente også Arne Strand godt. Han skriver dette i en kommentar til Dagsavisen torsdag morgen, i anledning Strands bortgang:

– Med Arne Strands død har vi mistet en viktig stemme.

– En dyktig journalist og kommentator, skarp i sin kritikk av makten, men alltid med hjertet på venstresiden. Han døde i troen på de sosialdemokratiske verdiene, på fellesskap og solidaritet.

– Jeg hadde gleden av å samarbeide med Arne i mange år. Han var en rådgiver og venn. Vi er mange som vil savne ham, sier Stoltenberg, som i dag er Natos generalsekretær.

Arne Strand og Jens Stoltenberg.

Glimt i øyet

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) minnes den tidligere redaktøren som en dyktig mediepersonlighet:

– Arne Strand hadde alltid slagkraftig penn og tydelig stemme, og klarte å se oss i kortene bedre enn de fleste. Arne hadde tyngde, energi, glimt i øyet og alltid gode råd å gi. Arne var en helstøpt journalist. Våre tanker går til familien, sier hun til NTB.

Også stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) minnes Strand.

– En hedersmann har gått bort. Hvil i fred, skriver stortingspresidenten på Twitter.

Fylt av tristhet

Ap-nestoren Martin Kolberg var nær venn av Arne Strand og de har fulgt hverandre i 40 år.

– Først og fremst er jeg fylt av tristhet, sier en preget Martin Kolberg til Dagsavisen.

Martin Kolberg leier samarbeidsutvalet, som skal legge til rette for avstemminga i Aps representantskap 5. februar. Det kan ende med fleirtal mot oppløysing av Viken. Foto: Terje Bendiksby / NTB / NPK

– Vi var nære kolleger og venner, og har fulgt hverandre i 40 år. Han var alltid inspirerende å snakke med, og være sammen med. Han var full av engasjement og kvalifiserte meninger. Som journalist passet han på sin integritet, men han brant likevel for sosialbevegelsen og arbeiderbevegelsen, sier Kolberg.

Kolberg og Strand vil også bli husket for en legendarisk Nytt på Nytt-episode, hvor de øste av kunnskap og humor.

– Men den historien er ikke typisk for vårt vennskap. Vi hadde et vennskap over ord, fylt av meninger og gode samtaler, minnes Martin Kolberg.

Ledd mye med Arne

Tidligere Frp-politiker og finansminister Siv Jensen sier til Dagsavisen at hun ble rørt og lei seg da hun fikk meldingen om Arne Strands bortgang.

Kåre

– Jeg lærte meg å bli veldig glad i Arne gjennom politikken. Han hadde skarpe analyser selv om han hadde sitt tydelige ståsted i Ap. Likevel synes jeg han var objektiv i analysene sin, sier Siv Jensen.

– Han var også en festlig fyr, og jeg har ledd mye med Arne. Så mine varmeste tanker til de pårørende, sier hun.

– Inkluderende og raus

– Arne etterlater seg et stort tomrom. Først og fremst for Christian og resten av familien, men også i den norske offentlige debatten, sier mangeårige kollega av Arne Strand i Dagsavisen, Hege Ulstein.

Ulstein har jobbet som journalist og politisk kommentator i Dagsavisen i 25 år.

Kommentatorene Hege Ulstein og Arne Strand er enige om ganske mye, men ikke om at statsminister Erna Solberg «burde bli mer sint».  FOTO: Arne Ove Bergo

– Jeg møtte Arne som veldig ung journalist, og han var en legende allerede da jeg begynte i Dagsavisen i 1997. Han har alltid vært en veldig inkluderende og raus kollega. Han har hatt en fantastisk evne til å kunne ta en skikkelig fight med høy temperatur. For så å legge den bak seg med en gang den er ferdig, og fortsette å være raus med det samme humøret, sier Ulstein til Dagsavisen.

I 2014 var Ulstein sammen med redaktør og forfatter Stian Bromark redaktører for boka «Politiske pennestrøk: tekster til Arne Strand».

– Han hadde utrolig gode analytiske politiske evner. Han var flink med folk, og det betyr også at han var veldig flink med kilder. Han var et oppkomme av historier. Vi pleide å spøke med at han hadde holdt på med politikk lenge før parlamentarismen ble innført i Norge, sier hun.

Rett og slett en trivelig fyr

Arne Strand og Stein Kåre Kristiansen hadde i flere sesonger det politiske talkshowet Strand og Kristiansen på TV2.

– Det vi gjorde sammen der er noe av det morsomste jeg var med på i TV2. Det var en fest, sier Stein Kåre Kristiansen til Dagsavisen.

Arne Strand og Stein Kåre Kristiansen i forbindelse med lanseringen det politiske talkshowet deres «Kristiansen & Strand»   på TV2 i 2010.

– Det er forferdelig trist at Arne er borte. Han var en usedvanlig lojal og god venn, sier en rørt Kristiansen om Arne Strands bortgang.

I likhet med alle andre Arne Strand hadde kontakt med, berømmer Kristiansen Strands politiske engasjement og kunnskap, og ikke minst hans skarpe og presise analyser.

– Han hadde en egen evne til å formulere seg på en måte som gjorde politikk forståelig for folk flest. Han var konsis og klar, han hadde et stort engasjement, og han var en fest å snakke politikk med, sier Kristiansen.

Livsglad og skarp

– Dette er en veldig trist beskjed å få, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagsavisen.

Raymond Johansen (Ap)

– Jeg husker Arne som en livsglad, humørfylt og veldig kunnskapsrik mann. Han var en skarp politisk analytiker, han visste alt som var verdt å vite om det moderne sosialdemokratiet, skriver Johansen.

Raymond Johansen beskriver Strand som et varmt og raust menneske med et oppkomme av gode historier.

– Tankene mine går til Christian og resten av familien. De skal vite at vi er mange som kjenner på det store tomrommet etter Arne, skriver han.

Presselegende

Tidligere statsminister Erna Solberg (H) synes det ofte var hyggeligere å drikke kaffe med Arne Strand enn å lese det han skrev i avisen.

Høyre-leder Erna Solberg forsvarte nylig avtalen hennes regjering inngikk med kinesiske myndigheter i 2016 for å gjenopprette de diplomatiske båndene mellom Norge og Kina.
Foto: Heiko Junge / NTB

– Det var veldig leit å få meldingen om at Arne Strand er død. Han er unektelig en presselegende, og en journalist av den typen det ikke lages så mange av lenger. Arne har vært en markant stemme i norsk samfunnsdebatt gjennom hele mitt politikerliv, og har også gått foran som et eksempel til etterfølgelse hva gjelder det å stå på i arbeidslivet til lenge etter pensjonsalder, sier Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg til Dagsavisen.

– Jeg innrømmer glatt at det ofte har vært hyggeligere å drikke kaffe med han i stortingsrestauranten enn det har vært å lese det han skrev i avisen. Kanskje ikke så rart ettersom jeg er Høyre-politiker, og han stod stødig i sosialdemokratiet. Jeg kommer til å savne Arnes latter, hukommelse, historier og vennlige tilstedeværelse både i gangene på Stortinget og i andre settinger der vi politikere omgås pressen. Han var hel ved, sier Erna Solberg.

Hedersmann

– Arne Strand var en hedersmann, sier Frp-politiker Carl I. Hagen til Dagsavisen.

Partiveteranen Carl I. Hagen stiller på topp for Frp i Oppland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg har kjent Arne siden jeg kom inn på Stortinget i 1974, og vi hatt hatt mange gode samtaler. Vi var gode venner, men det hindret ham aldri å skrive hudflettende om mine utspill, forslag og synspunkter. Vi kunne være rykende uenige, og noe av det jeg synes var finest med Arne, var at han skilte mellom det å være privat og det å være på jobb. Vi er begge født i 1944 og ble gamle sammen. Det at han nå har gått bort, synes jeg er veldig trist, sier Carl I. Hagen.
Mer fra Dagsavisen