Verden

Fersk rapport: Derfor invaderte Putin Ukraina

Ifølge en ny rapport skrevet av russiske journalister, var Ukrainas sanksjonering av Vladimir Putins nære venn dråpen som fikk begeret til å renne over.

Forrige uke publiserte den uavhengige russiske avisa Verstka en rapport med tittelen «Hvordan Putin begynte å hate Ukraina».

Den skal gi helt nye svar på hvorfor Putin bestemte seg for å invadere Ukraina, melder flere utenlandske medier, deriblant Newsweek og Aftonbladet.

I artikkelen siteres Ukrainske og russiske tjenestemenn, som hevder at Putins «sanne motiver» for invasjonen i Ukraina var drevet av et ønske om å hevne seg på Ukrainas president Zelenskyj.

Årsak?

I 2021 sanksjonerte Zelenskyj mot den ukrainske politikeren og Russland-vennen Viktor Medvedtsjuk, etter anklager om at Medvedtsjuk finansierte terrorisme.

Ifølge tre kilder nær Putin, var det «dråpen som fikk begeret til å renne over», og gjorde Putin klar for en fullskala militæroperasjon, skriver Daily Mail.

Hvem er Viktor Medvedtsjuk?

Viktor Medvedtsjuk ledet det prorussiske opposisjonspartiet Opposition Platform – For Life, før han i 2021 ble satt på Ukrainas sanksjonsliste.

I april 2022 ble han arrestert etter at han flyktet fra husarrest i påvente av rettssaken som kunne bety at Medvedtsjuk ble dømt for landsforræderi.

Senere samme år ble han løslatt i en fangeutveksling med Russland. Han har mistet sitt ukrainske statsborgerskap, og bor nå i Russland.

Båndene mellom han og Putin skal være så nære at det i rapporten antas at den russiske presidenten er gudfaren til Medvedtsjuks yngste datter, skriver Newsweek.

---

Fakta om Vladimir Putin

* Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad, nå St. Petersburg, 7. oktober 1952.

* Tidligere KGB-agent. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

* Ble i 1999 utnevnt til statsminister av president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president.

* Ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.

* I mai 2008 ble han statsminister under president Dmitrij Medvedev. Russisk grunnlov slår fast at presidenter ikke kan sitte i mer enn to perioder på rad.

* I mars 2012 ble han igjen valgt til president for seks nye år.

* 18. mars 2018 ble han gjenvalgt for en ny seksårsperiode med nesten 77 prosent av stemmene.

* 1. juli 2020 ble det holdt en folkeavstemning om endringer i den russiske grunnloven som kan gjøre det mulig for Putin å beholde makten helt til 2036. Endringene ble stemt fram tross store demonstrasjoner.

* Under Putins lederskap har Russland ifølge flere internasjonale organisasjoner opplevd demokratisk tilbakegang.

(Kilder: NTB, AFP)

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: