Verden

Rapport: Russland har tatt minst 6.000 ukrainske i barn til «omskoleringsleirer»

Russland har holdt minst 6.000 ukrainske barn, og trolig mange flere, i leirer der de har fått politisk omskolering, ifølge en rapport fra Yale University.

Forskere ved Yale har identifisert minst 43 leirer og andre anlegg der ukrainske barn har blitt holdt. De var del av et systematisk nettverk i stor skala som Moskva har drevet siden invasjonen av Ukraina.

– Hovedformålet med leirene vi har identifisert, synes å være politisk omskolering, sier forsker Nathaniel Raymond.

Det gjelder både barn som har en foreldre eller verge, og barn Russland anser for å være foreldreløse. Noen av barna gikk gjennom systemet og ble adoptert inn i russiske familier, eller de ble tatt inn i russiske fosterhjem, heter det i rapporten.

Det yngste barnet i rapporten av bare fire måneder gammelt, og i noen leirer fikk barn helt ned i 14-årsalderen militærtrening, ifølge Raymond.

«Tok imot» barn

Russland har tidligere avvist anklager om tvangsflytting av ukrainere.

Den russiske ambassaden i Washington skriver på Telegram at Russland har «tatt imot barn som ble tvunget til å flykte fra luftangrep sammen med familiene sine».

– Vi gjør vårt beste for å holde mindreårige sammen med familiene, og i tilfeller der foreldre og slektninger er fraværende eller døde prøver vi å overføre foreldreløse til passende verge, skriver ambassaden.

FN: Troverdige anklager om tvangsflytting

FN har tidligere omtalt anklager om at ukrainske barn er tvangsflyttet til Russland som troverdige.

– Vi er bekymret for at russiske myndigheter har innført en forenklet prosedyre for å gi russisk statsborgerskap til barn uten omsorgspersoner, og at disse barna blir adoptert bort til russiske familier, sa Ilze Brands Kheris, leder for FNs menneskerettskontor i New York, til FNs sikkerhetsråd i september.

Mer fra Dagsavisen