Verden

Ocasio-Cortez: – Mye ansvar å legge på bare én person

Demokrat-stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez har lenge vært spådd en stor framtid i amerikansk politikk. Selv toner hun ned oppfordringene om å snarlig sikte mot Senatet eller Det hvite hus.

Mange av kongresskvinnens støttespillere håper «AOC», som representerer Demokratene i Representantenes hus i USA, skal sikte mot å bli senator så snart som mulig. Kanskje kan hun utfordre New York-setet til Chuck Schumer i Demokratenes primærvalg neste vår.

Enkelte håper sågar at hun kan bli president i 2024-valget, dersom Joe Biden ikke stiller på nytt. T-skjorter med teksten «AOC for president» blir stadig flere i antall i USA. Noen mener at Ocasio-Cortez eventuelt kan erstatte Nancy Pelosi som partiets flertallsleder i Huset, eller at hun kan stille som guvernørkandidat i New York.

Vil ha fram flere AOC-er

«Tilhengerne hennes gjør feil å se på henne som en politisk Messias, sier Ocasio-Cortez i et ferskt intervju», melder Fox News, som viser til et eksklusivt intervju AOC har gjort med Business Insider. Der går nemlig 31-åringen, som akkurat vil være over den obligatoriske «president-aldersgrensen» på 35 år ved neste presidentvalg, langt i å tone ned forventningene.

– Det er mye å legge på bare én person, sier hun til nettstedet på spørsmål om en plass i Senatet og presidentembetet.

– Dette handler ikke om «frelser-politikk», legger hun til.

I stedet er ønsket at partiet skal bruke energien på å løfte fram flere kandidater som deler hennes syn, heller enn å fokusere på å løfte fram bare henne, forklarer AOC til Business Insider.

Business Insider understreker imidlertid at kongresskvinnen ikke har utelukket å klatre på maktstigen. Nettstedet påpeker at profilen hennes stadig vokser, og at hun er en av de mest kjente personene i hele Kongressen.

Aftenpostens USA-korrespondent Øystein Langberg mener et sete i Senatet vil være det beste springbrettet for AOC om hun på sikt ønsker å bli president.

– Berne Sanders etterlater seg et tomrom på venstresiden hos demokratene, og det vil mange forsøke å fylle. Ocasio-Cortez er kanskje den som er best posisjonert, sier Langberg i avisens podkast «Aftenpodden USA».

Les hele intervjuet med Ocasio-Cortez hos Business Insider her (for abonnenter).

Fakta om Kongressen i USA

  • Kongressen består av to kamre: Senatet og Representantenes hus.
  • Senatet har 100 medlemmer, to fra hver delstat uansett størrelse.
  • En tredel av senatorene velges hvert annet år. Valgperioden for hver senator er seks år.
  • Representantenes hus har 435 medlemmer som er valgt fra valgkretser i hver stat. Samtlige velges annethvert år.
  • Antallet valgkretser varierer etter folketallet slik at California, USAs mest folkerike delstat, har 53, mens stater med få innbyggere, som blant annet Alaska og Wyoming, bare har én hver.

(Fakta: NTB/Ballotpedia)