Verden

Amerikansk lærerforbund truer med å streike for å sikre trygg skoleåpning

Det nest største lærerforbundet i USA kunngjorde tirsdag at det ville støtte sine 1,7 millioner medlemmer hvis de velger å streike i distrikter og stater som planlegger å gjenåpne klasserom uten tilstrekkelige helse- og sikkerhetstiltak.

Art teacher Cara Bailey attends a Utah Safe Schools Mask-In urging the governor's leadership in school reopening during a rally Thursday, July 23, 2020, in Salt Lake City. Parents and teachers rallied at the Utah State Capitol Thursday morning to urge schools to enforce mask wearing and to implement other safety policies recommended by health officials as the state prepares to reopen classrooms this fall. (AP Photo/Rick Bowmer)

Fagforeningen American Federation of Teachers presser på for at skoler skal vente med å åpne klasserom på nytt før overføringshastigheten for koronaviruset i en stat faller under en prosent og det gjennomsnittlige, daglige antallet positive tester holder seg under fem prosent, skriver New York Times. Dette gjelder så langt svært få stater. En fersk New York Times-analyse fant at bare to av landets ti største skoledistrikter kunne åpne igjen med kravene nevnt ovenfor. Kun New York City og Chicago tilfredsstiller kravet.

Les også: USA når ny smittetopp, men likevel skal skolene gjenåpnes

Trenger hundrevis av dollar 

Fagforeningen ønsker også effektiv kontaktsporing på plass i regioner som gjenåpner skoler, maskeringskrav til elever og lærere, oppdaterte ventilasjonssystemer i skolebygninger og prosedyrer for å opprettholde avstand mellom enkeltpersoner.

– Vi vil kjempe på alle fronter for sikkerheten til studentene våre og deres lærere, sa forbundets president, Randi Weingarten, i en tale på organisasjonens årlige stevne, som arrangeres online denne uken.

– Hvis den føderale regjeringen kan støtte cruisebransjen og hedgefond under koronakrisen, bør de i hvert fall hjelpe arbeidende familier, og hjelpe lærere å sikre at barna våre får den utdannelsen de trenger, la hun til.

Utdanningsledere har sagt at de trenger hundrevis av milliarder dollar for å iverksette tiltak som gjør at skolene kan åpne igjen på en trygg måte.

Les også: Donald Trump ønsker å åpne skolene til høsten

Overlater avgjørelse om streik til lokallag 

Fagforeningen sa at streik burde være «en siste utvei», skriver New York Times. En beslutning godkjent av organisasjonens administrative råd gir likevel lærere og deres tillitsvalgte ytterligere midler i forhandlingene om hva som vil utgjøre tilstrekkelig beskyttelse for lærere og skoleansatte.

Fagforeningen overalter det til lokallag å ta avgjørelsen om planen om en streik. Florida Education Association har allerede saksøkt guvernør Ron DeSantis og andre tjenestemenn, for å forhindre at skolebygg skal gjenåpnes i den staten, hvor spredningen av viruset øker.

Les også: Få i USA ønsker gjenåpning av skoler

Thale Engelsen

Thale Engelsen

Journalist