Verden

Forskerne konkluderer: Er el- eller fossilbiler mest miljøvennlige?

Det avhenger litt av landet de skal brukes i. Men tendensen er klar.

Diskusjonen lander visst aldri: Er el-biler egentlig mer miljøvennlige enn biler som går på diesel eller bensin? Også disse må jo produseres, og særlig batteriproduksjon er veldig energikrevende. Og hva om strømmen el-bilene går på kommer fra fossilt brennstoff?

Nå har et team britiske og nederlandske forskere imidlertid sett på data fra 59 regioner i hele verden. Til sammen dekker utvalget deres 95 prosent av all transport-etterspørsel i verden. Artikkelen om forskningen har de publisert i tidsskriftet Nature.

Konklusjonen deres er klar: I så godt som alle regioner fører el-biler til lavere klimaskadelige CO2-utslipp enn diesel- og bensinbiler.

Les også: Økonomer foreslår at vi betaler ekstra koronaskatt (D+)

Det eneste unntaket er land der all eller mesteparten av elektrisiteten produseres på kullkraftverk, som for eksempel Polen.

I land som Sverige, Frankrike, og i aller høyeste grad Norge, som bruker fornybar energi som vannkraft, vindkraft, eller til og med atomkraft, er klimaavtrykket for en el-bil opp mot 70 prosent lavere enn en fossilbil, målt i CO2-utslipp.

Les også: Fengselsfanger får nettbrett for å hindre koronasmitte

Det fins eldre studier som mener gevinsten med el-biler er lavere enn dette, men ifølge de britiske og nederlandske forskerne, har de forsket på et mindre omfattende utvalg regioner.

Les også: Torsdag satt rådmannen i koronakrisemøte. Fredag reiste han til Thailand. Det likte ikke kommunen....

Mer fra Dagsavisen