Torsdag satt rådmannen i koronakrisemøte. Fredag reiste han til Thailand. Da fikk kommunen nok

Selv i Sverige er det grenser for hva som er greit.

«Kommuneledelsens samlede vurdering er at tilliten fra politikken, de kommuneansatte og mange av våre innbyggere er misbrukt. Det umuliggjør at han kan fortsette i stillingen», skriver Hylte kommune i en pressemelding

Hylte kommune ligger omtrent midt mellom Gøteborg og Malmø i Sverige. Det var lokalavisa Hyltesposten som først omtalte saken, som også Dagens Nyheter har skrevet om siden. 

Les også: Frp-toppen mener Norge må bytte koronastrategi: – Vi kan ikke fortsette slik

Til Thailand

Torsdag 12. mars satt politisk og administrativ ledelse i Hylte kommune samlet og diskuterte kommunens beredskapsplan i møte med korona-pandemien.

Dagen etter, fredag 13. mars, valgte kommunens rådmann, også kalt kommunaldirektør, Per Borg å dra på ferie til Thailand. Det var en tur han hadde planlagt lenge. 

Les mer om åpne treningssentre og korona-situasjonen i Sverige generelt her

Oppsigelse

Ifølge Dagens Nyheter hadde ingen formell mulighet til å hindre Borg i å dra, selv om ordfører Ronny Löfquist (Socialdemokrat) flere ganger spurte om han virkelig syntes det var ok å dra nå, midt i en krise, og samtidig som Hylte kommune hadde igangsatt spesialtiltak beregnet på unntakstilstand. 

Rådmann Borg valgte å dra, men da han vendte hjem igjen søndag 29. mars, ble han møtt med et oppsigelsesbrev. 

Les også: Norske Sigurd «forutså» pandemien (D+)

2,4 millioner

Han kommer imidlertid ikke tomhendt fra det hele. Ifølge avtaler inngått lenge før korona-krisen, har han krav på 30 måneders etterlønn, tilsvarende rundt 2,4 millioner svenske kroner...

I motsetning til nesten alle andre land i Europa og store deler av verden, har Sverige valgt å la være å stenge ned samfunnet. Den svenske smittevernlegen som er hjernen bak den strategien, kan du lese mer om her. 

Les også: Mange må på jobb. Les om hverdagsheltene her (D+)