Verden

Mennene drar, kvinnene blir

Unge menn utgjør det store flertallet av flyktningene til Europa. Kvinnene sitter igjen som eneforsørgere og med økt risiko for vold.

Ofte er det kvinnene og barna som blir igjen i Syrias nærområder, mens mennene drar til Europa først. Her fra en flyktningleir i Jordan. FOTO: MUHAMMAD HAMED/NTB SCANPIX
Publisert Sist oppdatert

Hele 72 prosent av flyktningene som har kommet til Europa over Middelhavet så langt i år, er menn, ifølge en oversikt fra FNs flyktningorgan UNCHR. Bare 13 prosent er kvinner, og 15 prosent er barn, viser oversikten, som er oppdatert i begynnelsen av september.

LES OGSÅ: Dobbelt straffet i Syria

Sårbare

Også Syrias kvinner har i stor grad flyktet ut fra det krigsherjede landet. Men kvinnene blir i større grad igjen i nabolandene de har flyktet til; både i leire og uformelle bosetninger i land som Jordan, Tyrkia og Libanon.

– Mange av kvinnene sitter igjen med et stort forsørgeransvar, sier generalsekretær Gry Larsen i Care Norge til Dagsavisen.

– De er alene med barn, syke og eldre. I tillegg vet vi at kvinner i denne situasjonen er mer sårbare enn menn når det gjelder vold og overgrep. Når mennene deres forsvinner blir de enda mer sårbare, sier Larsen.

Ifølge UNHCR var en av fire syriske flyktningfamilier i Syrias naboland i 2014 forsørget av en kvinne alene.

– Det er god grunn til å tro at tallet er enda høyere nå, sier Larsen.

LES OGSÅ: Sto i kø for å gi bort klær til flyktninger

Gjort for lite

Både Norge og flere andre land har nå lovet mer penger til flyktningene i Syrias nærområder. At det er så mange kvinner og barn igjen gjør det svært viktig at man bidrar spesielt for å lette situasjonen til disse kvinnene, mener Larsen.

– FN har innrømmet at det er blitt gjort altfor lite for denne gruppen. Det er svært viktig at man nå prioriterer hjelp til denne gruppen. Det innebærer blant annet hjelp til å forsørge barna, men også beskyttelse for kvinner og jenter mot overgrep og vold, sier Larsen.

Drar først?

Det finnes ingen oversikt over hvor mange av de unge mennene som kommer til Europa nå som har forsørgeransvar, og hvor mange som er enslige unge menn. Mange unge menn flykter trolig fra faren for å bli dratt inn i krigen, ifølge leder for den tyske menneskerettighetsorganisasjonen Pro-Asyl, Günter Burkhardt.

– Menn vil nok ofte unngå direkte deltakelse i krigen, sier Burkhardt til Der Spiegel.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Familiegjenforening

Blant dem som har familie, har mange tatt et vanskelig valg: å reise fra familien. De har enten ikke råd til å reise med hele familien, eller de vurderer det som for risikabelt å ta med barna. Mange av disse vil søke familiegjenforening senere, sier Burkhardt.

To tredjedeler var menn

Overvekten av menn som tar ruten over Middelhavet gjenspeiles også i asylsøkertall lenger nord i Europa. To tredeler av dem som søkte asyl i Tyskland i fjor, var menn, ifølge tyske immigrasjonsmyndigheter. Blant dem var over 70 prosent under 30 år. I Norge er det en klar overvekt av menn blant de syriske asylsøkerne fra januar til august i år: 1439 menn og 387 kvinner, ifølge UDI.

– Syriske flyktninger har behov for beskyttelse uansett kjønn. Men situasjonen forsterker behovet for et kvinne- og likestillingsperspektiv i nødhjelpen, sier Gry Larsen.

Flere med grensekontroll

Stadig flere land innfører grensekontroll. Østerrike og Slovakia gjør nå som Tyskland og gjeninnfører grensekontroll for å håndtere situasjonen med flyktninger og migranter. Tyskland innførte søndag grensekontroll i et forsøk på å få kontroll over strømmen av flyktninger og migranter. Det innebærer at Schengen-landet har gjeninnført passkontroll ved grenseovergangene.

– Det er ikke det store antallet flyktninger som gjør det vanskelig. Det er hvor fort de kommer, sa visestatsminister Sigmar Gabriel søndag.

Mandag formiddag besluttet Østerrike å følge opp Gabriels budskap. Slovakia forsterker sin grensekontroll med 220 politifolk. Tsjekkia har også styrket sin grensekontroll. Polen er klar til å innføre grensekontroll dersom situasjonen skulle endre seg. I Norden er grensene fortsatt åpne. (NTB)

Powered by Labrador CMS