Innenriks
Slipper straff for 20 års overgrep
«Lommemannen» kan slippe straffeforfølgelse for alle overgrepssaker som er eldre enn ti år.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Politiet mener at «Bandasjemannen», alias «Lommemannen» har vært involvert i overgrep mot 400 gutter i alderen seks til 12 år i en 30-årsperiode fra 1976 til 2006. Med en foreldelsesfrist på ti år betyr det at han kan slippe straffeforfølgelse for 20 års overgrep. I så fall må politiet legge til side etterforskningen av flertallet av sakene når tiltale forberedes.
Slipper unna
Fra «Bandasjemannen» i Bergen skiftet hám til «Lommemannen» på Østlandet og Trøndelag på 90-tallet, er det registrert over 150 overgrep med samme «modus»; politiets begrep for egenart og framgangsmåte: Mannen skulle ha hjelp til å lete etter ting i bukselomma hans, og fant et erigert kjønnsorgan.
Fra de første overgrepene ble registrert som «Lommemannsaker» og anmeldt i 1990 og til foreldelsesfristen ved årsskiftet 1997/1998, er det anmeldt 21 overgrep. I tillegg anslår politiet at det er begått flere hundre overgrep fra 1976 til 1990 av den såkalte «Bandasjemannen» med sete i Bergensområdet.
Oslo og Bergen
13 anmeldte forhold fra 1990 til 1997 er fra Hordaland. Det samme er sju anmeldte saker fra Oslo-området; ett overgrep fra Bjølsen skole i 19. november 1995, og ett dagen etter ved Sognsvann. Saken fra Bjølsen-skole er én av fem saker hvor politiet har sikret seg DNA-spor og vil ikke kunne holde til tiltale.
I tillegg er fem andre saker fra Oslo foreldet; ett overgrep i Ravnkollbakken på Holmlia i 4. mai 1997, to overgrep på Majorstua skole og i Schweigaards gate 8. januar 1996, ett i Ruinparken i mars 1995, ett på Sognsvann 10. november 1995 og ett ved Karistøl barnehage i november 1994. Det samme gjelder ett overgrep på fotballbanen i Moss 9. mai 1995.
Bevis gått tapt
I tillegg har viktig bevismateriale gått tapt fordi 49 av 67 gutter som først ble sexmisbrukt av «Lommemannen», aldri ble avhørt av politiet.
Oppdagelsen rystet politietterforskerne da det gikk opp for dem sommeren 2006.
På spørsmål til etterforskningsleder Håvard Aksnes i Kripos fra om hvor mange barn i sakskomplekset som per i dag ikke er avhørt, svarte han etter fengslingsmøtet i Follo tingrett i går:
De aller, aller fleste guttene er nok avhørt nå. Spørsmålet er om de er avhørt godt nok, og må avhøres på nytt.
Det er viktig å avhøre barna mens de fremdeles har hendelsen friskt i minne. Bevismaterialet blir betydelig svekket når barna må avhøres flere år etter at overgrepene fant sted. Ofrene er ikke blitt tatt på alvor, sa politiadvokat Jorid Kile Berg i august 2006. Det er Kile Berg som aktorerer saken.
Hun mener slurv blant politimenn og mangel på et nasjonalt, søkbart datasystem er noen av årsakene til at «Lommemannen» i så mange år fikk være på frifot.
Ingen fikk se ham
55-åringen ble i går fengslet for fire uker med medieforbud, samt brev- og besøkskontroll, mens pressen ble kastet på gangen. Han erkjenner så langt ikke straffskyld for de 11 overgrepene som er nevnt i siktelsen, men har gått med på å underkaste seg en kroppslig undersøkelse og DNA-analyse. Dette for at politiet skal være sikre på at det virkelig er hans DNA, og ingen andres, som ble sikret under den hemmelige ransakelsen hjemme hos ham i begynnelsen av januar i år. Blant annet er det tatt DNA fra barbersaker.
Pågripelsen fredag morgen kom helt overraskende. Våpenet han ble pågrepet med er et ikke-tema i denne saken. Min klient har bæretillatelse for våpen, sa advokat Tor Erling Staff etter fengslingen i Follo tingrett i går.
Selv om 55-åringen verken har forklart seg til politiet eller retten, utelukker ikke Staff at dette kan endre seg:
«Slik situasjonen er nå, er jeg ikke skyldig», svarer han ifølge Staff.
Har min klient gjort noe galt og tilstår, skal han ha haugevis av år i strafferabatt, legger Staff til.
Betyr det at han har tilstått overfor deg, spør en godt voksen mannlig journalist.
Neimen, gutten min da, bryter Staff ut:
Dette tilhører intimsfæren mellom forsvarer og klient.