Innenriks
Privatlivet gjør kvinner syke
Mens menn jobber seg syke er det
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Det er ingen hemmelighet at kvinners sykefravær er langt høyere enn hos det motsatte kjønn. For litt over 30 år siden hadde kvinner lavere fravær enn menn, mens det nå er 60 prosent høyere. Skillet fortsetter å øke mens forskerne prøver å finne en forklaring på kjønnsspranget.
Det er påfallende forskjeller i hvilke faktorer menn og kvinner trekker fram som forklaring på at de er blitt sykmeldt, sier Kari Bjerke Batt-Rawden til siste utgave av magasinet Velferd.
Sammen med kollega Liv Johanne Solheim, ved Østlandsforskning, står hun bak undersøkelsen «Sosiale årsaker til sykefravær». Rapporten kan være et steg på vei til å finne forklaring på fraværsgåten. For mens menn skylder på jobben, mener kvinner privatlivet er det som hovedsakelig holder dem hjemme.
Jeg er litt overrasket over de klare forskjellene vi ser i historiene mennene og kvinnene forteller. Det viser at kvinner og menn lever forskjellige liv. Det kan se ut til at likestillingen ikke har kommet så langt som vi kanskje har trodd. Mønsteret er fortsatt tradisjonelt, og det gir utslag i sykmeldinger, sier Batt-Rawden til magasinet.
Jobb som fristed
Rapporten er basert på intervjuer med langtidssykmeldte kvinner og menn i Oppland. Alle mennene som ble intervjuet knyttet sykdommen til forhold på jobben. Omstillingsprosesser, konflikter, nedbemanning og arbeidspress var blant forklaringene. På den andre siden knytter kvinnene sykdommen til private anliggende som omsorgsansvar for barn, mann, foreldre og annen familie. Selv om flere også innrømmer å ha hatt en pressende arbeidssituasjon, begrunner de ikke sykefraværet med dette.
For enkelte kvinner oppleves faktisk jobben som er fristed når de har en vanskelig privat livssituasjon. I slike tilfeller strekker de seg veldig langt før de blir sykmeldt, sier Batt-Rawden.
Er det mer legitimt for kvinner å knytte fravær til familien?
Det er jo kvinnene som bruker familien som forklaring og da kan man velge å tolke det slik. Men det kan også forstås som at kvinnene har et hovedansvar for arbeid og omsorg i hjemmet, sier Solheim til Dagsavisen.
Sammensatt
Post.doc ved NHH, Karen M. Olsen, skrev en artikkel om sykefravær i tidsskriftet «Søkelys på arbeidslivet» basert på levekårsundersøkelsen fra 2007. Allerede da kom noe av de samme tendensene fram.
Kvinner knytter først og fremst sin sykdom til forhold utenom jobb. Funnene til Østlandsforskning ser ut til å støtte forklaringer om ulike roller i familien og at kvinner behandler sin sykdom på en annen måte en menn, sier Olsen.
Hva er grunnen til det?
Hvis vi sammenligner kvinner og menn i samme jobb, så har kvinner fremdeles høyere fravær. Det kan være mange forklaringer. Selv om kvinner og menn har forskjellige roller i familien er ikke tvil om at arbeidsbelastninger går ut over begge kjønn. Det ser ut som kvinner og menn omtaler og behandler sykdommen forskjellig, sier hun.
Siden menn og kvinner har så adskilte opplevelser vil en sykmelding fungere forskjellig.
Tenke nytt
Kvinnene kan sykmelde seg fra jobben, men ikke fra belastninger i privatsfæren som ofte har vært en viktig grunn til at de har blitt syke, sier Batt-Rawden til Velferd.
De mener dette gjør at vi må finne nye måter å ta tak i fraværsproblematikken.
Det er brukt mye krefter på å gjennomføre mange gode tiltak på arbeidsplasser. Disse funnene viser at vi også bør forsøke å finne måter vi kan avlaste i hjemmet. Det kan bli utfordrende, sier Solheim.