Oslo

Fortalte om omsorgssvikt på helsehus: – Da jeg kom ut var jeg så glad at jeg gråt av glede

Pasienter og pårørende fortalte om dramatiske og alvorlige situasjoner ved Ullern helsehus.

Sitasjonen på helsehusene i Oslo, og særlig Ullern helsehus, var temaet før høringen i Oslo rådhus mandag. De siste månedene har en rekke pasienter og pårørende fortalt sterke historier om manglende omsorg ved helsehusene i pressen, noe som har utløst sterkt press på Oslo kommune og helsebyråd Robert Steen (Ap).

Blant dem som fortalte sine historier i bystyret var tidligere førstestatsadvokat Lasse Qvigstad, som tidligere har fortalt NRK om hvordan han levde i dødsangst i ukene han bodde på helsehuset etter en komplisert operasjon.

Qvigstad gjentok overfor bystyret hvor dårlig og redd han var under oppholdet, at han i ukesvis måtte leve med dødsangst og smerter. Han beskrev alarmsystemer som var ødelagt, ansatte som ikke hadde tid til å hjelpe han og at han kunne bli liggende lenge i egen avføring. Og han reagerte sterkt på at han ikke klarte å få svar på hva slags medisiner han hadde fått.

Høring

– Da jeg kom ut av Ullern helsehus var jeg så glad at jeg gråt av glede, sier Qvigstad i høringen.

– Lille julaften mener jeg helsebyråden satte fingeren på hovedproblemet i Dagsrevyen: Grensesnittet mellom stat og kommune må utredes nærmere. Vi har laget et system i Norge der staten bestemmer hvem som skal på sykehjem. Prioriteringene gjøres av en lege på sykehus, og problemet lempes over på kommunen. Men kommunen har etter min oppfatning ikke tilfredsstillende systemer for en pasient som meg, sukket Qvigstad.

Johnny Jakobsen, direktør for helsehus i Oslo kommune har tidligere beklaget at Qvigstad ikke har opplevd kvaliteten ved oppholdet som god nok.

– Bemanningen på kveldstid styrkes med fire ansatte som jobber direkte med pasientene. Styrkingen gjelder både ukedag og helg. I tillegg er vi i gang med å rekruttere fire ansatte til å bistå med matserveringen, slik at mer av sykepleiernes tid skal frigjøres til pasientkontakt, har Jacobsen sagt til NRK.

– Veldig alvorlig

Helene Dannevig har også fortalt NRK om hvordan broren Tellef, som hadde downs syndrom og demens. Overfor bystyret gjentok hun hvordan broren levde i ekstrem frykt og dødsangst uten å få hjelpen han trengte. Først da han ble flyttet til et annet helsehus opplevde de at broren fikk hjelpen og omsorgen han trengte.

Bydel Vestre Aker har tidligere ovenfor NRK beklaget at Tellef fikk plass på Ullern helsehus, og beklaget behandlingen han fikk der.

Sebastian Holst har skrevet om om hvordan faren, som hadde demens og Alzheimer, havnet på Ullern helsehus som avlastning for familien som tok seg av ham. Etter det siste oppholdet kom han hjem skitten, illeluktende med avføring på ryggen, 5 kilo lettere og i de samme klærne han kom i. Og uten klokka han hadde fått av kona for 40 år siden.

I sitt tilsvar til Avisa Oslo skriver direktør for helsehus Johnny Jakobsen at de er lei seg for det Holsts far og hans pårørende har opplevd.

– Vi tar dette veldig alvorlig. Pasienter skal ikke ha det sånn når de er hos oss.

– Vi går nå gjennom hva som gjorde at kvaliteten ikke var god nok på dette oppholdet. Vi ser allerede at dokumentasjonen har vært mangelfull. I tillegg har kommunikasjonen med pårørende knyttet til flere beslutninger ikke vært god nok, skriver han.

pia

Pia Borander fortalte også farens historie, som hun tidligere har fortalt til NRK, der faren tryglet og ba om å få slippe å dra tilbake til Ullern helsehus. Oslo kommune har også beklaget denne saken.

– Hjerteskjærende

Frps Aina Stenersen var blant dem som tok ordet etter at pasienter og pårørende hadde fått sagt sitt.

– Dette var utrolig hjerteskjærende å høre. Sånn skal vi ikke ha det i Oslo. Jeg er sint over at vi ikke har fått bedre informasjon om hvordan tilstanden er. Dette er en systemutfordring. Dere har forskjellig bakgrunn og erfaringer, og opplever den samme svikten i systemet, sa Stenersen.

Under høringen fikk Mona Kjekshus, som ble beordret til å ta over ledelsen ved Ullern helsehus før jul i fjor spurt av ordfører Marianne Borgen om hvilke tanker hun som fagperson hadde om at det hadde blitt sånn.

Kjekshus viste til taushetsplikten, og at hun ikke kunne gå inn i enkeltsaker.

– Jeg blir lei meg når jeg hører om dette. Det er ikke etatens målsetting. Vi skal gi gode og forsvarlige tjenester til alle, og det jobber vi systematisk med hver dag, sa hun, og la til:

– Vi er en veldig stor organisasjon. Vi blir aldri sterkere enn det svakeste leddet, og vi må hele tiden sørge for kompetanseheving i alle ledd. Vi jobber bevisst rundt dette, for eksempel ved å inkludere nattevakter, som fort kan bli en ensom gruppe hvor det kan bli ekstra sårbart. Det er færre på jobb, og kompetansen kan være varierende. Som arbeidsgiver er det vår plikt å sikre at alle har tilstrekkelig kompetanse.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen