Navn i nyhetene

Ordfører i Arendal: – Det var hardt å ta beslutningen om å ikke gjennomføre årets Arendalsuka

Uka hvor politikere, næringsliv og organisasjoner fra hele landet møter hverandre og folk i gata, blir noe helt annet i år.

1 av 2

Hvem: Robert Cornels Nordli

Hva: Ordfører i Arendal kommune

Hvorfor: Arendalsuka skulle opprinnelig vært denne uka. Arendalsuka er stedet hvor politikere, næringsliv og organisasjoner fra hele landet møtes.

Hei! Arendalsuka nærmer seg med stormskritt! Eller, blir det noe av Arendalsuka i år?

– Arendalsuka i den formen vi har hatt i ni år, er avlyst. Arendalsuka handler om det å kunne møtes ansikt til ansikt, stå skulder til skulder, høre debatter, møtes til en samtale og diskutere ulike temaer. Slik kan det ikke bli i år. Likevel markerer vi Arendalsuka 2020 med tre signalarrangementer torsdag 13. august. Vi skal presentere årets tillitsundersøkelse for tredje år på rad. Det er utrolig interessant, spesielt i år, å se hvilken tillit innbyggerne i Norge har til viktige samfunnsinstitusjoner, særlig knyttet til koronakrisa. Vi skal også ha et spennende Arendalsuka Ung-arrangement. I tillegg vil NRK fortsette tradisjonene med å sende høstens første partilederdebatt i Arendal. Det er vi svært glade for.

Vil alt foregå digitalt?

– Det blir både digitalt og med publikum i salen. Antallet er selvsagt redusert på grunn av smittevernreglene. Det betyr blant annet at istedenfor å ha omkring 700 personer på partilederdebatten, blir det i år 200. Partilederdebatten blir direktesendt på NRK og de to andre arrangementene sendes direkte på Arendalsukas nettside, så alle som har mulighet kan delta digitalt.

Les også: Rødt vil ha gratis munnbind ved kollektivreiser

Vil det være vakter tilstede for å sørge for at folk holder avstand?

– Vi er svært opptatt av smittevern og har planlagt for sikker gjennomføring. Vi har vertskap og vakter som skal sørge for at alle retningslinjer blir fulgt, og at ingen står for tett. Smittevernekspert i FHI, Preben Aavitsland, er også kommuneoverlege i Arendal. Vi har et tett samarbeid med ham.

Hva kan publikum/deltagere forvente seg?

– Tillitsundersøkelsen blir veldig spennende. Vi er de eneste i Norge som har en sånn undersøkelse. Jeg håper at vi kan begynne å se en utvikling, men jeg har ikke sett årets resultater ennå. Så er partilederdebatten alltid et fyrverkeri, og morsom å få med seg for dem som er politisk engasjert. Den blir på en måte startskuddet til en lang valgkamp, ettersom debatten gjennomføres ett år før valgdagen. De unge har også noe å glede seg til. I ungdomsarrangementet setter vi fokus på ytringsfrihet og en sunn debattkultur sammen med blant annet Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, Stopp hatprat og Stortinget.

Les også: Selvsikker av sexfest

Hvordan har det vært å planlegge Arendalsuka i år, med tanke på korona?

– Først og fremst var det hardt å ta beslutningen om å ikke gjennomføre årets Arendalsuka. Samtidig viser smittesituasjonen vi fortsatt er i, at det var en riktig beslutning. Vi har likevel valgt å markere Arendalsuka torsdag 13. august i år. Arendalsuka er kanskje mer enn noen gang aktuell som en viktig møteplass for samtale og debatt og vi har allerede begynt å planlegge neste års arrangement, som blir vårt tiårsjubileum.

Gleder du deg?

– Vi gleder oss til torsdagen, men vi gleder oss enda mer til neste år.

Det skjønner jeg, stas med jubileum! Vi går over til litt faste spørsmål. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Åh, det er vanskelig. Det er vel nå jeg skal svare Stortingsproposisjonen? Neida, jeg bare tuller. En av mine favorittbøker er «Shantaram» av Gregory David Roberts. Den er helt fantastisk. Den anbefales.

Hva handler den om?

– Veldig kort, handler den om en fange som rømmer. Han rømmer via Afghanistan inn til India, og ut ifra hans allmennkunnskaper blir han ansett som lege når han bor i slummen. Han blir også med i mafiaen, så da får man litt innsikt i det. Også er det litt kjærlighetshistorier. Jeg har vært flere av stedene som beskrives i boka, blant annet i den slummen. Boka beskriver også en strand og et sted i Goa, hvor jeg også har vært. Så det blir litt nært for meg.

Les også: Gult nivå gir nokså normal skolestart

Hva gjør deg lykkelig?

– Personlig eller som ordfører?

Du kan bestemme selv!

– At både innbyggerne og mine nærmeste har det bra. Det gjør meg lykkelig å se at folk lykkes i hverdagen, det betyr mye for meg.

Hvem var din barndomshelt?

– Med sin bakgrunn, var bestefaren min en barndomshelt. Og Mandela, selvfølgelig.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det sier jeg ikke til deg.

Det er notert! Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot, da?

– Urettferdighet og for de svakeste i samfunnet.

Er det noe du angrer på?

– Ja, den sterkeste klokskapen i Norge er kanskje etterpåklokskapen. Det er mange ting man angrer på, ingen er feilfrie.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Hvis heisen sto fast for alltid, ville jeg valgt Trump.

Å? Hvorfor det?
– For da tar jeg en for laget.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.