Nyheter
- Mye uregistrert å finne
For å redusere antall illegale våpen ble det gjennomført to våpenamnestier tidligere på 2000-tallet. Men langt fra alle skytevåpen ble levert.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Vi snakket med Arild Balog fra kuriosa-, militær- og våpenbutikken Gammelt og Nytt i Drammen. De tar imot, videreselger og ordner plombering av brukte skytevåpen.
– Det har vært amnesti for våpeninnlevering, men har alt blitt levert inn?
– Nei, det er store mengder skytevåpen i omløp i Norge i dag, men det er til dels veldig gode logiske forklaringer på det: Andre verdenskrig for eksempel. Samfunnet rett etter krigens slutt var ikke det mest oversiktlige, og det var mye som ble «plukka» fra lagre og etterlatte hus. Folk har funnet masse rart i ettertid også, og langt fra alt er oppdaget enda. Det ligger fremdeles mye rundt.
Hagle
– Og det andre er at det opp til 1990 var 18-årsgrense på hagle, men nå må du ha jegerprøve for å skaffe det. Vi må stadig fortelle folk om den regelendringen, de tror det holder å være 18 fremdeles. Fra 2009 ble reglene skjerpet enda mer – Nå må du også ha godkjent skap.
– Er det mange som har uregistrerte våpen uten at det nødvendigvis er vond vilje?
– Rifler og hagler er helt vanlig «hyttepynt» for eksempel. Man tenker ikke over at bestefars børse som alltid har hengt der er noe som kan være ulovlig.
Plombering
– Så hva kan man gjøre om man har eller kommer over våpen man vil få inn i ordnede former?
– Enten kan man ta over selv, det må man søke om, og oppfylle kravene for å ha våpen. Lisens og våpenskap blant annet. Eller så kan man levere til politiet for destruering, da blir de til spiker. Den siste løsningen er plombering. Da leverer man det til oss for eksempel, så blir det tatt hånd om av en lisensiert børsemaker.
Arild viser fram innsiden av en plombert hagle. Gjennom løpet er det bolter.
– Dette er gjort ordentlig, det er ikke lett å gjøre om. men dette er løsningen om du vil henge det på veggen på hytta.