Innenriks
Lytt til apotekpersonalet
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
I begynnelsen av mai fikk nesesprayen Otrivin en del oppmerksomhet i mediene. Legemiddelforbrukeren Atle Vårhus (35) sa i et intervju om Otrivin-bruk på VG-nett 3. mai at han syntes det er lite opplysning om hvor avhengig man kan bli av denne nesesprayen. I den forbindelsen vil jeg gjerne kommentere et par ting.
Otrivin er et legemiddel unntatt fra reseptplikt. Den brukes mot nesetetthet ved forkjølelse. Ved lengre tids bruk kan den skade neseslimhinnen og gi permanent tett nese. Både på ytteremballasjen og selve flasken står det tydelig: «Bør ikke brukes sammenhengende i mer enn 10 dager». I pakningsvedlegget forklares det at bruk over lengre tid kan føre til at nesen blir tett igjen. Dette er nødvendig skriftlig informasjon til forbrukerne. Apotekpersonalet er gjennom lover og bransjestandarder forpliktet til å gi tilstrekkelig informasjon slik at forbrukerne skal kunne bruke legemidlet riktig. Ansvaret for at det blir brukt riktig ligger likevel hos brukeren.
Dagens apotek blir dessverre mer og mer styrt av økonomi og økt effektivitet. Dette kan medføre at apotekpersonalet ikke bruker mer tid enn nødvendig til kundene sine spesielt ved salg av reseptfrie legemidler. Kunder som ønsker ytterligere informasjon og veiledning må selv ta initiativet. Jeg har imidlertid opplevd at mange kunder ikke tar seg tid til å motta informasjon spesielt ved kjøp av reseptfrie legemidler. Flere kunder uttrykte at de bare ønsket raskest mulig ekspedering. Grunnen kan være at kundenvet nok om legemidlet fra før. I slike tilfeller vil det være unødig tidsbruk for begge parter hvis apotekpersonalet skal begynne å fortelle og forklare for kunden.
Kunden kan også tro at reseptfrie legemidler er ufarlige og lar være å følge bruksanvisning. Imidlertid har reseptfrie legemidler de samme bivirkninger og forsiktighetsregler som et reseptpliktig legemiddel. De har nemlig vært reseptpliktige i en periode først. Myndighetene har kun bestemt at de kan unntas fra reseptplikt i en minstepakning eller på begrenset indikasjon slik at tilgjengeligheten av disse økes i egenomsorg.
Det er usikkert hvor mange som leser pakningsvedlegg. Jeg mener at de som ønsker å bruke et legemiddel på en annen måte enn det som står på ytteremballasjen bør lese pakningsvedlegget eller ta kontakt med apoteket/legen. På den måten bruker man legemidlet riktig og oppnår ønsket effekt. Unødige bivirkninger som for eksempel avhengighet av nesespray forebygges også.
Huong C. T. Dang
Farmasøytisk institutt UiO