Innenriks

Kutter sykehjem

Statsminister Jens Stoltenberg har lovet alle rett til sykehjemsplass. Men kommunene vil heller bygge omsorgsboliger.

Publisert Sist oppdatert

Mildred Elsebutangen (83) i Oslo torde ikke bo alene lenger etter at hun begynte å rote. Nå kan hun ikke tenke seg å bo noe annet sted enn på sykehjemmet.

Men det store flertallet av norske kommuner planlegger å bygge omsorgsboliger i stedet for sykehjem fram mot 2015, viser ny rapport. Selv om det blir flere eldre, skal hver fjerde kommune redusere antallet sykehjemsplasser. De fleste velger å fryse antallet plasser på dagens nivå.

Samtidig skal nesten sju av ti kommuner bygge vesentlig flere omsorgsboliger, der de eldre i stor grad må klare seg selv, enn de har nå.

– Vesentlig billigere

– Det ligger sjelden eksplisitte økonomiske vurderinger bak dette, men det legges vekt på at omsorgsboliger er vesentlig billigere enn institusjonsomsorgen, sier høyskoledosent Einar Vetvik ved Diakonhjemmet Høgskole.

Han og Per Gunnar Disch ved Høgskolen i Telemark står bak rapporten «Framtidas omsorgsbilde», som er laget på oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet. Mange eldre ønsker å bo og bli pleiet hjemme, påpeker Vetvik.

– Men mange vil også foretrekke, og trenge, en sykehjemsplass når de blir veldig skrøpelige. Vi er redd for at behovet for institusjonsplasser er undervurdert og at dette gjør at terskelen for å få en sykehjemsplass blir for høy, sier han.

Små sykehjem

Mildred Elsebutangen har bodd på Ammerudlunden sykehjem, som Adecco Helse driver, i tre år. Der har hun eget rom, eget bad og egen ringeklokke.

– Hvis omsorgsbolig er å bo alene, kan jeg ikke tenke meg det, sier hun.

Institusjonssjef Karina Michelsen ved sykehjemmet mener det er opplagt at det trengs flere sykehjemsplasser når det blir flere eldre.

– Jo lenger du lever, jo flere tilleggslidelser får du. Og jo flere som lever lenge, jo flere sykehjemsplasser trengs det, sier Michelsen.

I en omsorgsbolig er det dessuten ikke like lett å være sosial som på et sykehjem, mener Michelsen.

Hun tror eldrebølgen bør møtes med å bygge mange små, døgnbemannede sykehjem med fagkompetanse:

– Små enheter gjør at du får en hjemfølelse og ikke institusjonspreg.

– Trenger en standard

I valgkampen lovet statsministeren at alle som har behov for det, skal få sykehjemsplass innen 2015. Men det er ikke utredet godt nok hvor stort behovet for sykehjemsplasser blir når antallet personer over 90 år øker dramatisk om ti år, mener Einar Vetvik.

– Departementet har tegnet et rosenrødt bilde av dagens status. De framstiller det som at vi nå har noen fredelige år der vi kan ruste opp fram til bølgen kommer. De underkommuniserer at mange kommuner allerede nå kjemper desperat med sine forpliktelser og behov, sier Vetvik.

KS-leder Halvdan Skard sier han ikke har grunnlag for å være bekymret.

– Mange kommuner mener de får mer fleksible ordninger med omsorgsboliger. Sykehjem har plass til et visst antall eldre, mens i omsorgsboliger kan du justere opp omsorgen etter hvert. Det maksimale er omsorgsboliger med heldøgns omsorg, og da er de til forveksling like sykehjem, sier Skard.

KS er nå i gang med en utredning for å kunne gi råd om hva kommunene bør velge når de skal bygge ut eldreomsorgen.

Powered by Labrador CMS