Innenriks
Kutter norskkurs
Kommunen kutter gratis norskopplæring
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Tilliten til Oslo kommune er tynnslitt. Vi føler oss sviktet, sier lærer Trygve Anghus ved Oslo Voksenopplæring Rosenhof til Dagsavisen.
Lærere og elever er oppgitt etter at kommunen legger ned et gratis tilbud om norskopplæring for voksne innvandrere. Årsaken til at tilbudet avsluttes midt i skoleåret er at pågangen er for stor.
Populært tilbud
Sist høst fikk innvandrere som kom til Norge før 1. september 2005 tilbud om gratis norskopplæring i skoleåret 2010/2011.
Men 14. desember, midt i skoleåret, kom den overraskende meldingen til elevene: Kursene som var ment å skulle vare ut juni, blir avsluttet ved utgangen av januar, og elevene må ta norskprøver i månedsskiftet januar/februar.
Årsak: Kommunen hadde forventet at 900 personer ville melde seg på kurset, men mange ville lære norsk, og 1.900 meldte seg på.
Skuffede elever
Lærer Anghus synes det er flott at så mange voksne innvandrere har meldt seg på kurset for å lære norsk. Derfor mener han det er fortvilende at kurset stanses midt i et skoleår.
Mange av elevene har meldt seg på og vist stor vilje til å lære språket. Dette er god integrering, poengterer han.
Når ordningen nå avlyses, blir elevene forbannet og oppgitt.
De er blitt lurt, sier læreren til Dagsavisen.
Ferizate Vila (29), Musawi Samira (40) og Mary Elena Balta (60) startet alle på norskkurset i høst.
Jeg begynte på kurset fordi jeg vil fortsette på skolen, ta videregående utdanning og øke sjansen for å få jobb, sier Vila, som kom til Norge fra Kosovo for sju år siden, til Dagsavisen.
De tre gir klart uttrykk for at de er både skuffet og lei seg. Vila er bekymret for framtida.
Jeg skulle egentlig ta norskprøve 3, som mange jobber krever at man må ha bestått, men det kan jeg ikke nå, sier Vila.
Mary Elena Balta, opprinnelig fra Peru, jobber med et integreringsprosjekt med ungdom fra Latin-Amerika. For å gjøre en så god jobb som mulig, trenger hun å bli bedre i norsk, forklarer hun.
Jeg er uførepensjonist, men jeg vil ikke bare sitte hjemme. Jeg vil bidra, sier hun.
Musawi Samira fra Irak forteller, i likhet med de to andre, at hun har lært veldig mye de siste månedene.
Nå er jeg redd for at jeg skal glemme alt, sier Samira.
Mandag møtte norskelever og tillitsvalgte ved skolen representanter for kultur- og utdanningskomiteen i Oslo for å forklare hvor frustrerende situasjonen oppleves.
Wenche Granath Nilsen, tillitsvalgt ved Oslo Voksenopplæring Rosenhof, er opprørt.
Dette er som først å gi en gave og så trekke den tilbake. Her har vi arbeidet seriøst, og lagt opp en plan for hele skoleåret sammen med elevene med sikte på prøvene i juni. Og så får vi brått vite at det må gjøres på halve tida, sier hun til Klassekampen.
Ikke råd til å fortsette
Utdanningsetaten i Oslo bekrefter at de må legge ned kursene fordi pågangen var for stor.
Det er fint at det er mange som starter, men dessverre var det ikke nok midler til å fullføre kurset på grunn av den store pågangen. Det avsluttes i februar i stedet for juni, forklarer fagkonsulent Siri Hanasand til Dagsavisen.
Elever som ønsker å fortsette undervisningen, og ikke har rett til gratis grunnskole- eller videregående utdanning, må betale rundt 4.000 kroner i måneden.
Det har de aller færreste råd til, sier Anghus.
Dermed må elever som har ivret for å ta norskprøver, slik at de kan komme seg ut i arbeid, legge andre planer for framtida.