1 prosent: SV har en oppslutning på 1 prosent blant menn mellom 40–49. Verre er det for partileder Audun Lysbakken (SV) at han har mistet kvinnetekket, mener valgforsker. FOTO: BRIAN CLIFF OLGUIN

– SVs grunnfjell er borte

SV har vært under sperregrensa siden desember 2013, på snittet av målingene. Det er kun 16 uker igjen til valget. Valgundersøkelsen til ISF viser at SV bare hadde 6 prosent oppslutning blant kvinnene ved stortingsvalget 2013.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon for SV, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning (ISF).

Sosialistisk Venstreparti (SV) har ikke vært over sperregrensa på 15 måneder. Det viser snittet av stortingsmålingene, sammensatt av valgforsker Bernt Aardal ved samme institutt.

Mens Arbeiderpartiet har fått himmelhøye tall på meningsmålingene etter de kom i opposisjon, er SV fortsatt preget av regjeringsslitasje, mener Bergh.

LES OGSÅ: KrF lukker ikke døra til SV

– Alvorlig problem

– De har ikke klart å markere seg i en situasjon hvor man har en blåblå regjering, der SV er veldig uenig i store deler av politikken.

– Hva forteller det oss?

– Det forteller oss at SV har vært i en krise lenge, og kommer seg ikke ut av den. Det er et alvorlig problem som blant annet skyldes hard konkurranse fra andre partier.

Blant dem Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Følg oss på Twitter og Facebook!

Slått av De Grølnne

En fersk meningsmåling Sentio har gjort for Norsk studentorganisasjon og Universitas viser at SV har en oppslutning på 7,6 prosent blant studentene. Det er bedre enn i resten av befolkningen, men likevel under både Høyre, Frp, Ap, Venstre og MDG i samme måling. Sistnevnte hadde her en oppslutning på 17,3 prosent.

– Det er interessant. Særlig med tanke på at SV tradisjonelt har gjort det veldig bra blant ungdommen.

– SV har mistet grunnfjellet sitt. De har mistet de unge, de har mistet velgere blant de unge kvinnene, og blant innvandrerbefolkningen i de store byene.

LES OGSÅ: SU-leder: - Ap gjør det vanskelig for oss

Mistet kvinnetekket

– Det er en tilbakegang, og bare litt over resultatet til SV på 4,1 prosent.

  • Hos kvinner mellom 18–29 har de litt over 9 prosent oppslutning.
  • Blant unge menn er oppslutningen 4 prosent.
  • Mens blant menn mellom 40–49 har de 1 prosent oppslutning.

Bergh mener likevel den avtakende populariteten blant kvinnene er det mest alvorlige.

– I lyset av dette, hva kan det bety at også Feministisk Initiativ er i ferd med å etablere seg i Norge?

– Det er vanskelig å seg for seg at det skal bety noe positivt for SV, selv om FI foreløpig ikke gir noen utslag på meningsmålingen. Her er MDG en langt større trussel noe også målingen blant studentene viser helt tydelig, sier Bergh, som mener SV har en stor jobb foran seg for å gjøre det bra i lokalvalget, også i storbyene.

– Det virker som om de har stabilisert seg på et lavt nivå, mens MDG har en viss vekst. Det er likevel Ap som har tatt mest velgere fra SV over tid, sier han.

 

– Vi må ha en relevant politikk

Partisekretær Kari Elisabeth Kaski (SV) ser på oppslutningen blant studentene som en marsjordre.

– Det handler om å ha en politikk som er relevant for denne generasjonen. Nå som norsk økonomi står overfor en omstilling kommer SV til å være partiet med de beste svarene for framtida.

– Vi skal også starte opp flere studentlag. Denne uka startet vi opp Blindern SV, som vil stå for aktiviteter som engasjerer studentene.

Hun frykter ikke konkurranse fra MDG i de store byene.

– Vi har gode meningsmålinger i særlig Tromsø og Stavanger. I Stavanger har vi også en ung førstekandidat Eirik Faret Sakariassen, som gjør en veldig god jobb.