- Ap jobbet ofte mot oss i regjering, men fikk også æren for en del av sakene. Ta barnehageløftet som et eksempel: Ap holdt igjen og ville forsinke reformen, men fikk skryt for det etterpå, sier Nicholas Wilkinson.

- Ap gjør det vanskelig for oss

UT MOT AP:- Hver gang Ap er i regjering uten SV, gjør SV det godt fordi folk ser hvilken politikk Ap egentlig fører, sier SU-leder Nicholas Wilkinson.

Det er snart gått ett år siden SV fikk 4,1 prosent oppslutning og forlot regjeringslokalene. Siden den gang har ikke partiet vokst, snarere tvert imot. På meningsmålingene vaker SV rundt sperregrensen.

- SV-ere vet alvoret. Hver gang vi får en dårlig meningsmåling, er det et slag i magen. Men det er som det er for fotballspillere: Halvparten av jobben er å klare å glemme tap og gå videre, sier SU-leder Nicholas Wilkinson.

SV kan ta mye selvkritikk, men man kommer ikke fra at det er et parti som gjør det vanskelig for SV. Nemlig Ap, mener Wilkinson. Hver gang Ap er i regjering uten SV, gjør SV det godt fordi folk ser hvilken politikk Ap egentlig fører, slår han fast.

- Vi har et parti som sier en ting, men som gjør noe annet. Det er Ap. Det gjør jobben vanskelig for oss. Ap jobbet ofte mot oss i regjering, men fikk også æren for en del av sakene. Ta barnehageløftet som et eksempel: Ap holdt igjen og ville forsinke reformen, men fikk skryt for det etterpå. Et annet eksempel er boikott av Israel: Her snakker de for palestinere, men følger ikke opp med handling. SV gjorde det bra i regjering og vi humaniserte Ap, sier Wilkinson.

 

Liker ikke Ap-frieri

Wilkinson har lite sans for at Ap har brukt det siste halve året på å forsøke å innynde seg hos KrF. Skulle det noen gang bli en allianse mellom Ap og KrF, kan de glemme SV.

- Støre vil dra Ap mot høyre og snakke med partier som vil ha kvinner tilbake til kjøkkenbenken og strikkepinne­samfunnet. SV vil aldri gå mot egne prinsipper, derfor er ikke vi med i sånne diskusjoner, og derfor vil vi ikke samarbeide med KrF nå. Jeg synes det er helt greit. Jeg håper Aps velgere svarer tydelig på at de ikke vil ha et Ap som samarbeider med KrF. Hvis velgerne vil ha miljø og feminisme framfor kristenkonservatisme, er de hjertelig velkomne tilbake til SV, sier Wilkinson.

Også Sp snuser på KrF. Leder i Senter­ungdommen, Erling Laugsand, sa til Dagsavisen at det er Ap og KrF som står Sp nærmest.

- Det kan fort bli ensomt for SV på S­tortinget framover?

- Det er alltid løsninger på Stortinget. I barnehageforliket gikk vi sammen med Frp før Ap. Vi er ikke låst til en blokk, men vi går ikke på akkord med våre egne prinsipper. Jeg føler meg ikke ensom om vi ikke samarbeider med KrF.

 

Rødgrønn regjering 2

Wilkinson synes egentlig det har lite for seg å snakke om allianser inn mot valget 2017, men gjør det helt klart det ikke finnes noe alternativ for SV enn et samarbeid på venstresiden.

- Ser du for deg en rødgrønn regjering 2?

- Hvis velgerne vil, er det mulig. Men å sitte i regjering er ikke på agendaen nå. Vi skal løfte partiet og få gjennomslag for rettferdighet og miljø. Det kan vi gjøre også utenfor regjeringen.

Wilkinson er opptatt av rettferdig fordeling. Han mener det handler både om fattig og rik, men også om miljø:

- Det handler om at framtidens ­generasjoner skal kunne nyte det vi gjør i dag. Å binde arbeiderbevegelsen og miljø­bevegelsen er viktig fordi vi deler de grunnleggende verdiene om at alle skal ha like muligheter enten de har fattige ­foreldre eller fødes om 200 år.

Men Wilkinson mener at å kutte norske klima­utslipp ved å knekke økonomien, vil ramme de svakeste.

- Vi må isteden bygge industriframtida ved å stanse krafteksport, lovfeste rett til læreplass og bruke penger på utdanning istedenfor skattekutt, sier han.

 

Ble slått til

En av de viktigste politiske sakene for Wilkinson som SU-leder, er å få bukt med diskriminering av kjønn, legning og rase.

Wilkinson har en søster som er adoptert fra utlandet, og han har onkelbarn med utenlandsk utseende. Av nysgjerrighet spurte han en gang sin tenåringsnevø om han opplevde rasisme. Tenåringen svarte nei.

- Problemet var bare at han trodde jeg spurte om han opplevde fysiske angrep. Det gjorde han ikke, han hadde vent seg til å bli kalt neger og tenkte ikke over det en gang. Det gjorde meg sint og trist. Unge i Norge skal ikke ha det sånn, sier han.

Wilkinson er homofil og har også opplevd en annen form for diskriminering på kroppen: I fjor vår gikk han og kjæresten igjennom Oslo sentrum på kveldstid. Plutselig dukket det opp en guttegjeng som slo til ham fordi han leide en gutt. Wilkinson anmeldte ikke overfallet.

- Jeg ville bare bli ferdig med det og tenkte at det ikke ville skje noe med en politi­anmeldelse uansett. Det er lettere å si hvordan det skal være enn å etterleve det selv. Nå har jeg lært, og jeg ville anmeldt hvis det skjedde på ny. Dette er holdninger skolen kan lære unge.

Wilkinson vil at skolen skal lære unge om grensesetting og mener at seksualundervisningen er overmoden for fornyelse.

- Hvordan ha god sex? Det mener jeg bør inn i seksualundervisningen. I dag får mange unge gutter sin opplæring gjennom porno. Det skaper ikke respekt for det annet kjønn, sier han og legger til:

- Skolen har større mandat enn gange­tabellen. Det bør vi utnytte, sier han.

 

Kutte statsstøtte

Wilkinson mener også staten bør stanse støtten til organisasjoner som diskriminerer ut fra kjønn og legning.

- Mange religiøse fanatiske miljøer legitimerer hat og vold mot homofile. Vi må ta et oppgjør med middleralderske holdninger, og staten må slutte å støtte organisasjoner som diskriminerer legning og kjønn. Hvorfor skal vi bruke skattepenger på å sponse hat mot andre mennesker?

- Hvordan synes du Solveig Horne har klart seg som likestillingsminister?

- Jeg er rimelig skeptisk, men nå har hun jo skrotet noe av Frps politikk, så da må jeg jo gi henne en sjanse, sier Wilkinson.

marie.melgaaard@dagsavisen.no

Les også:

Frykter småkongekultur

Unge Høyre vil fjerne fedrekvoten

– Vår motstander er regjeringen og Ap