Stadig mer frukt og grønt selges ferdig emballert. - Det er mer miljøvennlig, og gir mindre svinn, sier Anne Marie Schrøder.

Plastemballasje mer 
miljøvennlig enn matavfall

SØPPEL: For miljøet er avfall av frukt og grønnsaker mer skadelig enn plast­avfallet det er pakket i. Mer emballasje gir faktisk mindre svinn.

Mange har sikkert irritert seg der de står ved frukt- og grønnsaksdisken og skal handle inn til middag. Det aller meste er pakket inn i plast. Gulrøttene er i plastposer, druene i plastbokser, og rundt hver paprika og blomkål er det plastfilm. Man blir ofte tvunget på et antall man selv ikke ønsker.

 

Mindre svinn

Men innpakkingen har en ­hensikt.

- Det er mye mer miljø­belastende å kaste frukt og grønnsaker enn å ha plast­emballasje på varene som dernest leveres i returordningen. Derfor må vi satse på emballasje som beskytter de produktene som er utsatt, slik at de ikke skades under transport eller i bæreposen på vei hjem fra butikken, sier kommunikasjonssjef i Matvett, Anne Marie Schrøder.

Matvett driver ForMat-prosjektet, som er næringslivets satsing for å redusere matsvinn. Målet er å redusere matsvinnet i Norge med 25 prosent innen utgangen av 2015.

I grønnsaksdisken på Meny bugner det av frukt og grønt. Det meste ferdig pakket til å legge i handlekurven.

- Varene blir emballert med en gang de plukkes, noe som gjør dem lettere å transportere, de beholder friskheten lengre, og holdbarheten blir bedre. Matvett er opptatt av mindre svinn, og det brukes mye ressurser på å optimalisere emballasjen, sier hun til Dagsavisen.

Schrøder trekker fram druer som et eksempel på hvor stor rolle riktig emballering spiller.

- Da druer kun ble solgt i løsvekt lå svinnet på 10-15 prosent, ifølge BAMA-tall. Nå går druer rett fra innhøsting og over i spesialtilpasset emballasje. Svinnet ligger på bare én til to prosent, sier hun.

 

Kaster 46 kilo

Forbrukerne kaster mer mat enn både mat­industrien og dagligvarehandelen, ifølge Matvett.no. Hver femte handlepose du kommer hjem med, går faktisk rett i søpla. Det tilsvarer 46,3 kilo matavfall per person i året.

Daglig går 190.000 brød rett i søpla. Bare fordi det ikke var ferskt nok, eller at vi hadde «glemt» at vi hadde brød hjemme og kjøpte nytt.

Ikke alt vi tar med oss fra butikkenes frukt- og grønnsaksdisker er ferdig innpakket. Fortsatt fyller vi plastposer med det antall epler eller tomater vi trenger.

 

Løsvekt

Tidligere i år avdekket en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av optimeringskomiteen at 77 prosent av nordmenn foretrekker å handle frukt og grønt i løsvekt. Bare åtte prosent sier de foretrekker å handle frukt og grønt som er ferdig innpakket.

For produsenten er det enklere og mer lønnsomt at kunden tar med seg en pakke med seks epler, eller en pakke druer, i stedet for å kjøpe to i løsvekt.

- Emballasjen har to hovedfunksjoner: Muliggjøre lagring og transport, samt å informere og selge, sier Yngve Krokann, i Den Norske Emballasjeforening.

- Det vi merker er at emballasje er et nødvendig onde man tar for gitt. Folk forbinder det med plast, og søppel, og at det er for mye av det. Men emballasjen er med på å redusere svinn. Plasten vi kaster blir kildesortert og gjenvunnet. Vi har ikke like gode ordninger for matavfall, sier han videre.

tom.vestreng@dagsavisen.no