Innenriks

Norad etter økonomirefsen fra Riksrevisjonen: – Har allerede satt i gang tiltak

Det er vesentlige mangler i hvordan Utenriksdepartementet og Norad håndterer økonomiske misligheter, sier Riksrevisjonen. Norad sier de har satt i gang tiltak.

– Det er bra og viktig at Riksrevisjonen har sett på systemene vi har for å minimere risikoen for økonomiske misligheter i bistanden. Vi har allerede satt i gang tiltak for å bedre opplæring og systemer, og vi vil fortsette å ha sterkt fokus på dette framover.

Det sier direktør i Norad Bård Vegar Solhjell etter at Norad og Utenriksdepartementet fikk kritikk fra Riksrevisjonen for sin håndtering av økonomiske misligheter.

Det er vesentlige mangler i hvordan Utenriksdepartementet og Norad forebygger, avdekker og reagerer på økonomiske misligheter, ifølge Riksrevisjonen.

Fikk kritikk fra Riksrevisjonen

– Håndteringen av risikoen for økonomiske misligheter er ikke så effektiv som den kunne og burde ha vært. Den høye risikoen forutsetter en langt høyere oppmerksomhet og sterkere innsats fra forvaltningens side, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding.

Rapporten fra Riksrevisjonen støtter opp under Utenriksdepartementets vurdering om at bistandsmidler generelt innebærer en høy risiko for økonomiske misligheter.

Den viser også til at både Utenriksdepartementet og Norad har etablert flere prosesser og tiltak som skal bidra til å forebygge, avdekke og reagere på mistanke om økonomiske misligheter, men at det er funnet mangler ved alle elementene som skal inngå i en helhetlig og effektiv håndtering.

– Trengs vesentlige forbedringer

– Omfanget av mangler og svakheter som framkommer i undersøkelsen, gjør at Riksrevisjonen vil understreke behovet for vesentlige forbedringer i Utenriksdepartementets og Norads håndtering av risikoen for økonomiske misligheter, sier Schjøtt-Pedersen.

Over en tiårsperiode fra 2013 til 2023 har bistandsutbetalingene økt fra 31,6 milliarder kroner til 50,8 milliarder.

– Regjeringen har ikke lært

Riksrevisjonen har i undersøkelsen landet på at håndteringen er kritikkverdig, som er den nest alvorligste formen for kritikk. Det utløser kritikk også fra opposisjonen.

– Dette er ikke første gang Riksrevisjonen slår alarm om norsk bistand. Tidligere rapporter har også påpekt omfattende svakheter i kontrollen over midlene, men regjeringen har tydeligvis ikke lært. De har en altfor høy aksept for korrupsjon og mislighold, sier Morten Wold, som er bistandspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

Følger opp anbefalingene

Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp) sier de allerede er i gang med å følge opp Riksrevisjonens liste med anbefalinger.

– Vi har mange tiltak for å hindre økonomiske misligheter, men vi må bli bedre på å dokumentere det vi gjør, og se informasjon og tiltak i sammenheng med øvrige risikovurderinger, sier Tvinnereim.

Hun viser til at forvaltningen av det meste av norsk bistand er samlet i Norad og at det dermed er skapt et sterkt fagmiljø.

– Dette ble besluttet allerede i 2023 og gjennomført i høst, sier Tvinnereim til NTB.

Les også: Lars West Johnsen: Israel har gjort sitt for å begrave dem for alltid

Les også: Bunaden kommer på eksklusiv verne-liste (+)

Les også: Engangskoppene skal vekk: – Oslo bør bli best i klassen (+)

Mer fra Dagsavisen