Innenriks

Russere i Norge kobles til Putins regime. Nå lover Støre å ta grep

Flere russere som kobles til president Vladimir Putins regime, eier hytter nær Forsvarets militærbase i Bardufoss. Statsministeren lover å ta grep.

– Dette illustrerer at det er noe vi må følge veldig nøye med på. Hvem er det som eier eiendommer i Norge? Hvor er de lokalisert, og kan det være en sikkerhetstrussel? Vi har et fritt eiendomsmarked i Norge, men de siste årene er vi blitt mer klar over at det også hefter sikkerhetsspørsmål, sier statsminister Jonas Gahr Støre til TV 2.

Jonas Gahr Støre ser til Finland

I dag er det ingen systematisk kontroll over hvem som kjøper privat eiendom i Norge, men statsministeren sier de nå har styrket regelverket og at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har skjerpet rutinen.

Flere tiltak har imidlertid ennå ikke trådt i kraft.

– Vi jobber også blant annet med Finland for å se på deres erfaringer. Vi skal hindre at det kommer oppkjøp fra aktører vi ikke er trygge på i nærheten av slike installasjoner, sier Støre.

Kobles til Putins regime

Kanalen har kartlagt eiendommer i Nord-Norge som er eid av russiske statsborgere. Flere av dem kobles til det russiske regimet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) påpekte i februar at blant annet Russland vil skaffe seg eiendommer nær militære anlegg. Slike eiendommer kan bli brukt til spionasje eller bli overtatt av russiske myndigheter i en krise eller krig, ifølge PST.

Har du sett denne? Eksperten forutså Putins invasjon. Slik tror han krigen ender

Les også: Advarer Nato-land: – Spiller russisk rulett

Les også: Niinistö om Putins krig: – Nå må vi våkne

Russian President Vladimir Putin listens to Rector of the Lomonosov Moscow State University Viktor Sadovnichy after congratulating him on his 85th birthday during their meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, Wednesday, April 3, 2024. (Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Mer fra Dagsavisen