Verden

Georgias president legger ned veto mot omstridt lov

Georgias president Salome Zourabisjvili har lagt ned veto mot den omstridte loven om utenlandske agenter, som nylig ble vedtatt i nasjonalforsamlingen.

– I dag har jeg lagt ned veto mot en «russisk lov». Denne loven er russisk i sitt innhold og i ånden. Den er i strid med grunnloven vår og alle europeiske standarder. Og den er et hinder på vår vei mot Europa, sier Zourabisjvili i en kunngjøring lørdag.

Loven innebærer at myndighetene kan kreve fullt innsyn i ikke-statlige virksomheter som får minst 20 prosent av sin finansiering fra utlandet. De må også registrere seg og erklære at de «fremmer interessene til en fremmed makt».

Kan bli satt til side

Det var ventet at den uavhengige og EU-vennlige presidenten ville bruke vetoretten sin. Vetoet kan imidlertid settes til side ved en ny avstemning i nasjonalforsamlingen, der den prorussiske regjeringen har kontroll.

Loven, som ble vedtatt med 150 mot 84 stemmer tirsdag denne uken, er svært omstridt, og det har vært i lengre tid vært flere store demonstrasjoner i hovedstaden Tbilisi og andre steder i landet i det som beskrives som en av de største protestbevegelsene siden landet ble selvstendig i 1991.

Blant dem som vil bli rammet, er uavhengige medier og organisasjoner som driftes ved hjelp av midler fra vestlige institusjoner og stiftelser.

Lik russisk lov

Den er svært lik loven som Russland tidligere har innført, og som er blitt brukt til å slå hardt ned på uavhengige og kritiske medier, samt menneskerettsorganisasjoner. Planen er at den skal innføres innen midten av mai, altså om få dager.

Mens Russland hyllet tirsdagens vedtak i den georgiske nasjonalforsamlingen, har Vesten vært kritisk. Både USA, EU, Storbritannia, Tyskland, Italia og Frankrike har bedt Georgia om å droppe loven. Det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter. Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har kalt loven «sterkt urovekkende».

Demonstranter samlet i sentrum av Tbilisi for å protestere mot det de kaller den «russiske loven» tirsdag kveld. Foto: Zurab Tsertsvadze /AP / NTB

Les også: Mener Russland står bak lov om utenlandske agenter i Georgia

Brøt med partiet

Salome Zourabisjvili ble valgt til president i 2018 med støtte fra regjeringspartiet Georgisk drøm. Men etter valget brøt hun med partiet og anklager det for å være prorussisk og ikke tilstrekkelig interessert i å få landet med i EU.

Georgia fikk status som kandidatland til EU i desember i fjor.

Georgisk drøm har fastholdt at det har som mål å bli del av både EU og Nato. Men partiet, med statsminister Irakli Kobakhidze og milliardæren Bidzina Ivanisjvili som partiets grunnlegger og ideolog, har i stadig stigende grad langet ut mot Vesten og vendt blikket mot Moskva.

Les også: Det går galt i både Georgia og UkrainaMer fra Dagsavisen