Innenriks

Stordalen i retten: – Jeg ligger hele tida som en gjedde i sivet

Petter Stordalen møter staten i retten etter at han ikke har godtatt et skattekrav på 200 millioner kroner. Stordalen beskriver seg som en gjedde i sivet.

Tirsdag fikk Stordalen forklare seg i retten. Skattemyndighetene mener at hotellmogulen kjøpte holdingselskapet Oslo Properties, som nå heter Strawberry Fields, hovedsakelig for å ta ut skattefrie utbytter.

Etter oppkjøpet har Stordalen tatt ut nesten 800 millioner kroner i utbytte uten å betale utbytteskatt. Stordalen forteller i retten at han så en forretningsmulighet da han kjøpte selskapet.

– Jeg ligger hele tida som en gjedde i sivet og ser etter muligheter, sier han i retten ifølge Børsen.

I retten fortalte Stordalen at han mente at investeringen var risikofri.

– Det jeg så, var noen titalls millioner som jeg kunne ta helt uten risiko, og jeg så sannsynligheten for default som liten.

Staten mener saken handler om hvorvidt Norges rikeste kan følge Stordalens oppskrift og slippe utbytteskatt.

– Spørsmålet er om Stordalen kan kjøpe selskapet, som har tre milliarder i innbetalt kapital, men lite annet av betydning, ta utbytte og i realiteten slippe utbytteskatt resten av livet. Siden inntekten til Norges rikeste er utbytte, er dette en enkel oppskrift som mange av Norges rikeste kan følge for å unngå all utbytteskatt, sa advokat Nils Sture Nilsson hos Regjeringsadvokaten i Oslo tingrett.

Les også: Ekspert om forsikring: – Disse tilbudene sier jeg alltid nei til

Les også: Halvparten av nordmenns matkurv kan gi økte helserisikoer

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Han har en lang «fiende-liste»  (+)

Les også: Kjønnsforsker knuser myter om «tinderfisert sexkultur»

Mer fra Dagsavisen