Kultur

– Bør sikre at verdens eldste kvinneradio kan fortsette å eksistere

Sunniva Holmås (SV) mener kulturbyråden må på banen for å redde RadiOrakel

– Jeg mener det er veldig viktig å bevare RadiOrakel. Her mener jeg kulturbyråden må på banen og sørge for at de ikke må legge ned, sier Sunniva Holmås, gruppeleder for SV i Oslo bystyre.

Redaktør for RadiOrakel, Hanne Rye Hanssen, fortalte Dagsavisen nylig at den 42 år gamle radiostasjonen kan måtte stenge dørene om de ikke får økte midler av Oslo kommune.

RadiOrakel på en knivsegg

RadiOrakel skrev da følgende på egen Instagram-konto: «I år kan radioen måtte stenge for godt. Vi har lenge operert på en knivsegg når det kommer til økonomi, og har etter FN-nettet ble ilagt utfasing hatt enda større utfordringer. Uten en økning i midler, vil 2024 bli RadiOrakels siste år»

RadiOrakel så dagens lys i 1982, som «verdens eldste kvinnedrevne feministiske radiokanal», ifølge dem selv. Kanalen har vært et springbrett for mange sterke kultur- og mediestemmer i lang tid.

RadiOrakel har så langt samlet inn rett under 48.000 kroner på Spleis for å holde seg i live. De søkte 960.000 i driftstilskudd for 2025, og fikk 214.000 i 2024. De varsler mulig nedleggelse om de ikke finner en løsning.

Les også: RadiOrakel risikerer å bli nedlagt

Peker på byrådserklæringen

Holmås minner om at fristen for å søke mediestøtte for 2024 gikk ut for to uker siden.

– Det er satt av 3,5 millioner til fordeling, det betyr at her bør det være rom for å sikre at verdens eldste kvinneradio kan fortsette å eksistere, sier hun.

I tillegg mener hun at byrådet må gi økt driftsstøtte for 2025.

– De har i byrådserklæringen at støtten til kulturaktører skal økes, og hvis de står ved det løftet så er det rom for å gi RadiOrakel og andre viktige kulturaktører mer støtte i krevende tider, sier Holmås.

fra talerstol

– Ingen kommersielle bør få kulturstøtte

Kulturbyråd Anita Leirvik North svarer i en mail til Dagsavisen at hun ser verdien av RadiOrakel:

Jeg har jo fått med meg flere flinke medieprofiler som har hatt sin debut der og blitt tatt videre over i større medium takket være muligheten til å fungere i frislipp på RadiOrakel. Det er så vidt jeg skjønner en del av det feministiske prosjektet, og det har de jo lykkes godt med i så fall.

På spørsmål om byråden vil imøtekomme RadiOrakel på ønsket om 960.000 i driftstøtte, svarer North at søknadene til driftstøtte behandles i budsjettet til høsten.

Når Holmås Eidsvoll viser til mediestøtten som hadde søknadsfrist nettopp, så gjelder denne kun tekstbaserte Oslo-medier. Å inkludere radio her vil kreve en forskriftsendring, noe som er tidkrevende, svarer North.

– RadiOrakels redaktør Hanne Rye Hanssen kritiserer politikerne for å gi mer støtte til større kommersielle aktører som har penger fra før, enn til de ikke-kommersielle som har minst. Vil du tenke over dette når du legger neste kulturbudsjett?

­Jeg synes ingen kommersielle prosjekter bør få offentlig kulturstøtte. Den offentlige kulturstøtten er til for å holde liv i det som ikke er kommersielt, men som vi som samfunn bør ta vare på på grunn av sin egenart. Enkelte kommersielle aktører kan ha ikke-kommersielle prosjekter som kommunen støtter, men det skal i så fall nøye passes på at våre felles penger går til nettopp de prosjektene, svarer Anita Leirvik North.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen