Innenriks

Giske: Mistilliten i Trondheim Ap skyldtes «bevegelse nedenfra»

Mistilliten mot lederen i Trondheim Ap bunner i «en bevegelse nedenfra», hevder nyvalgt nestleder Trond Giske. Han avviser at det har skjedd et kupp.

– Det var en bevegelse nedenfra, hvor lokallag fremmer forslag om at vi må endre oss etter å ha gjort det dårlige valget på nesten hundre år, sier Trond Giske til NRKs Politisk kvarter mandag.

Han poengterer at det var lokallaget Østbyen Ap som fremmet mistillit mot den da sittende lederen, med begrunnelse i behovet for fornyelse og ønsket om «et nytt lag».

I Nidaros Sosialdemokratisk Forum forum – det største lokallaget i Trondheim og som ledes av Giske – er det et prinsipp å ikke snakke om person, men om de politiske sakene, ifølge Giske.

Valgt til nestleder

– Jeg mener i hvert fall vi har holdt oss helt unna personkarakteristikker, mediedebatt og angrep på partifeller, sier Giske.

Etter et benkeforslag ble han overraskende valgt som ny nestleder i Trondheim Ap på partiets høydramatiske årsmøte i Trondheim lørdag. Daværende leder Gunn Elin Høgli var valgt for to år, men ble tvunget til å gå av et år før tiden etter at mistillitsforslaget mot henne fikk flertall.

Giske mener det er «vanskelig å si» om det i det hele tatt ville ha funnet sted et ledervalg under årsmøtet i Trondheim hvis ikke han hadde ønsket det.

Les også: Dette både lukter og smaker Giske

Avviser trusler

– Nidaros støttet forslaget fra Østbyen, men vi stilte delegatene fritt. Det var kanskje en firedel av våre delegater som stemte imot at det skulle være et ledervalg i helga, sier han.

Giske benekter at Høglies avgang springer ut av en pågående konflikt rundt ansettelsen av en valgkampmedarbeider og «avviser blankt» at han skal ha truet henne med mistillit – slik hun selv hevdet før avgangen.

– Nidaros Sosialdemokratisk Forum har 4482 medlemmer. Hver og en av dem kan tenke selv. De er selvstendige mennesker, sier Giske.

Les også: – Jeg vil ha fritida nå, ikke når jeg blir pensjonist

Les også: OsloMet vil legge ned landets eneste utdanning i sitt slag

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen