Innenriks

Stående applaus for Toralv i Oslo domkirke

Applausen gjenlød en siste gang for Toralv Maurstad i Oslo domkirke torsdag da teppet gikk ned for en av våre aller største scenekunstnere.

Av Dag Kjørholt/NTB

Den kom på oppfordring fra Det norske teatrets sjef Erik Ulfsby og ble både stående og langvarig.

– På vegne av et samlet norsk teatermiljø, og med tillatelse fra presten, så oppfordrer jeg forsamlingen til å gi Toralv en siste, varm applaus, sa teatersjefen.

Kong Harald, stortingspresident Masud Gharahkhani, statsminister Jonas Gahr Støre og høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie var blant dem som var til stede.

– Han setter store spor etter seg. Han var den siste store kunstneren og skuespilleren. Vi kommer aldri til å glemme det han sto for, sa hans halvsøster Mari Maurstad til NRK før bisettelsen.

En av de største

Både Edvard Griegs «Dovregubbens hall» og «Åses sang» sto på programmet.

– Sju år gammel sto Toralv Maurstad på Nationaltheatrets scene for første gang. 92 år gammel trollbandt han oss som Peer Gynt – en rolle han tolket alle nyanser av så mange ganger, gjennom det meste av teaterlivet – på uforglemmelig vis, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sin minnetale.

Støre beskrev ham som en skuespiller som satte varige spor. En teaterleder som tok teatret videre.

– En kunstner som tolket sin samtid og ga den mening, gjennom så mange tiår. Vi tar farvel med en av de største fra norsk teaterkunst, sa statsministeren.

Saken fortsetter under videoen

Sine venners venn

Produsenten og manusforfatteren Petter Skavlan tegnet teaterlegenden slik: – Hele Norges Peer Gynt, sies det. Som skuespiller, ja, men ikke som menneske. Toralv var dønn pålitelig, skuslet ikke bort talentet sitt, var ingen opportunist og var i sannhet sine venners venn.

Skavlan penslet fram et fargerikt bilde av Maurstad i bil på vei fra hjemmet i Voksenkollen til farsgården i Nordfjord.

– Mens han raste av gårde opp Gudbrandsdalen, pugget rolle, drakk kaffe og jaktet antikviteter, skrev han tekstmeldinger til kone Beate og sønn Peder.

– Alt dette mens han hørte på radio og klappet på bikkja som lå mellom golfkøllene, rødvinskassene og laksegarnet i baksetet. Og så sa han at han var så glad i å kjøre bil, for da fikk han sånn ro.

På statens bekostning

Produsenten og manusforfatteren Petter Skavlan, skuespillerkollegaene Lise Fjeldstad og Svein Tindberg, kapellmester Per Christian Revholt ved Nationaltheatret og Maurstads kone Beate Eriksen tegnet også et bilde av ham i ord, tone og dikt.

Maurstad døde 4. november, 95 år gammel. Han ble født 24. november 1926 og ble altså bisatt på datoen han ville ha fylt 96 år.

Toralv Maurstad ble hedret med begravelse på statens bekostning. Utmerkelsen tildeles av regjeringen. Det er bare rundt hundre personer som har blitt stedt til hvile på statens bekostning siden ordningen ble innført i 1881.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen