Innenriks

Stjernesmell for fagskolene

Etter at astrologi ble godkjent som en egen fagskoleutdanning med studiepoeng, og som også gir lån og stipend i Statens lånekasse for utdanning, har alle gode intensjoner med å heve fagskolenes status falt helt i grus – eller stjernestøv om man vil.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hvorfor skal staten godkjenne spåkoner, var tema i Debatten i NRK torsdag kveld. Astrolog Nina Skjemstad var en av Fredrik Solvangs gjester og snakket varmt om at Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) har sagt ja til at det kan utdannes mange flere astrologer.

Hun framhevet alle de som praktiserer det å skrive horoskop uten formell utdanning.Personlig sliter jeg med å ta astrolog Skjemstad sin opptreden i TV-ruta seriøst, selv om hun på en måte var velformulerende i sine betraktninger når hun hevdet at astrologi er basert på vitenskap. Det siste er selvfølgelig sludder. NOKUT aldri burde ha åpnet for å få støtte i Lånekassen for å lære seg å lage horoskop.

LO-sekretær Trude Tinnlund oppsummerte dette på en god måte i Debatten: «Hvis NOKUT ikke kan skille mellom spådommer og høyere yrkesfaglig utdanning, så sliter vi.»

Det er leit å registrere at flere høringsinstanser ikke er hørt, inkludert LO som i sitt høringssvar ønsker en tydeligere presisering av kunnskapsgrunnlaget for fagskolene knyttet til både erfaringer fra arbeidslivet og relevant forskning. Høyre-politiker Kent Gudmundsen begrunnet dette med at den politiske prosessen ville tatt mye lengre tid dersom man måtte ta hensyn til alles mening. Her er Kent Gudmundsen på villspor.

Håpet nå er at partene får til en bergingsaksjon som sørger for å verne om den kvaliteten høyere yrkesfaglig utdanning skal ha. Dette vil etter mitt syn også kreve at man samtidig fjerner de fagene/studiene som ikke hører til der.

NOKUT må nå legge ned et stort arbeid for å gjenreise tillitten i fagskolemiljøet. NOKUT skal være et kvalitetsstempel for godkjenning av utdanninger, og da må det ryddes.

Ansvaret for fagskolene ligger hos kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Jeg er enig med stortingsrepresentant Jorodd Asphjell (Ap) som i en artikkel i nyhetsavisen Khrono skriver følgende: «Om ikke Sanner setter foten ned for statlig finansiering av astrologiutdanning, går han på en stjernesmell.»

Astrologi. Engleskole. Krystallhealing. Drømmetydning. Klarsynthet. Alle står fritt til å utdanne seg innenfor nevnte områder, men det er ikke noe fellesskapet skal finansiere.

Mer fra: Innenriks