Innenriks

– En måte å slippe å få dem hit på

Arbeiderpartiet vurderer asylmottak i Afrika: – Det motsatte av å ta ansvar, sier Flyktninghjelpen.

– Dette forslaget er en måte å slippe å få asylsøkere og flyktninger hit på. Praksis har vist oss at det er en «ute av øye, ute av sinn»-politikk i Europa. Slike leirer vil bare føre til at folk vil bli sittende der, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til Dagsavisen, i en kommentar til at Arbeiderpartiet vurderer å oppbevare asylsøkere i tredjeland i Afrika.

Les også: Aps nye mann på innvandring: – Jeg ønsker ikke irregulære flyktningstrømmer, hvor mennesker drukner på veien

Inspirert av danskene

Aps innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani sier til VG at partiet vurderer en egen versjon av forslaget det danske søsterpartiet Socialdemokraterne kom med i vinter.

Socialdemokraterne tok da til orde for å avskaffe muligheten for å reise til Danmark og søke asyl der. Partiet vil i stedet opprette egne asylmottak i tredjeland, for eksempel i Nord-Afrika, hvor personer kan oppholde seg mens de søker om asyl til Danmark og venter på behandlingen.

Masud Gharahkhani er Aps innvandringspolitiske talsmann. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Arbeiderpartiet vil vurdere noe lignende, sier Gharahkhani under et besøk i Danmark.

– Vi vurderer også mulighet for asylbehandling i tredjeland. Det å finne et system som er mer rettferdig og bærekraftig og samtidig ta våre internasjonale forpliktelser, er det vi vil jobbe med. Men da er det en forutsetning at det er et nordisk samarbeid, sier Gharakhhani til VG.

Les også: Her dør 1 av 14 i sjøen

Vil ikke ha dem

Pål Nesse i Flyktninghjelpen har flere innvendinger mot forslaget.

– Vi ser allerede at det hoper seg opp med folk i flyktningleirer i tredjeland. Man snakker om asylbehandling i tredjeland, men faktum er at Europa ikke vil ha dem hit. Det beste eksempelet på det er ordningen med kvoteflyktninger. Danmark har ikke villet ta imot en eneste en. Norge tar imot tusen færre enn i fjor, på tross av FNs anmodning om at vi skal ta imot flere. Europa tar imot langt færre kvoteflyktninger enn behovet, selv om det å ta imot kvoteflyktninger er den beste og tryggeste måten å sikre at mennesker som trenger det får trygghet, sier Nesse til Dagsavisen.

Danmark gikk ut av kvoteordningen i fjor. Socialdemokraterne åpner for at Danmark igjen må ta imot kvoteflyktninger, og gjerne et høyere antall enn 500, som var antallet Danmark hadde tatt inn før man satte stopp, skriver danske DR.

Pål Nesse i Flyktninghjelpen er kritisk til Aps asylforslag. Foto: Flyktninghjelpen

Han peker også på at afrikanske land som kunne vært aktuelle for asylsentra har avvist å opprette slike sentra.

– Marokko og Tunisia har avvist forslaget fra Danmark, sier Nesse.

– Et annet problem som kan oppstå er juridisk: hvilken lovgivning skal gjelde? Dersom man får avslag på asylsøknad i dag, kan man klage til Utlendingsnemnda. Hvordan dette vil fungere i tredjeland er usikkert. Det er også en stor fare for underfinansiering, mener Nesse.

Les også: Mener det er viktig å begrense ikke-vestlig innvandring for å hegne om «danske verdier»

Ønsker fellesløsning

Fremskrittspartiet har lenge snakket om asylmottak i tredjeland som en løsning.

Gharahkhani i Arbeiderpartiet fastholder at det han er positiv til ikke er akkurat det samme som Frp eller danskene ønsker seg.

– Det vi har sagt hele veien, og det Jonas (Gahr Støre, red.anm.) har sagt, er at vi skal kunne se nærmere på dette dersom det er på et nordisk eller europeisk nivå. Vi må finne samlende løsninger – det er en forutsetning for at det skal fungere, og det har ikke Frp foreslått. Vi ønsker å ta imot vår andel, men da må vi gjøre det mer humant og rettferdig. Vi vil ikke ha noen flyktning-stopp som Frp vil, sier han til VG.

Da de danske Socialdemokraterne kom med sitt forslag i februar, sa Jonas Gahr Støre til Dagsavisen at han er enig i at framtidas vei inn i Norge hovedsakelig må være som kvoteflyktning, og at tiden med stor strøm av flyktninger til Norge kan være over.

– Norges hovedstrategi bør framover være at de som skal få komme, er kvoteflyktninger via FN, sa han i sin tale til den nordiske arbeiderkongressen SAMAK i Stockholm, ifølge NTB.

Støre sa imidlertid til NRK at han ikke vil gå inn på sitt danske søsterpartis linje.

– Du skal fortsatt kunne søke asyl i Norge, og vi skal kunne beskytte dem som er forfulgt fra krig, fastslo han.

Mer fra Dagsavisen