Innenriks

Solberg til Venstre og KrF: – Veien til makt går via oss

Dagen etter sin valgtriumf har statsminister Erna Solberg (H) et klart budskap til samarbeidspartiene: Veien til innflytelse går via fortsatt samarbeid.

Av Steinar Schjetne og Kristian Skårdalsmo

– De har lyst på både politisk innflytelse og makt. Veien til å få det er faktisk å samarbeide med oss, sier Solberg til NTB etter å ha kommentert valgresultatet overfor pressen.

Valgutfallet har ifølge analytikere ikke gjort det mer sannsynlig med en borgerlig firepartiregjering i denne perioden. Venstre og KrF har også gått langt i å utelukke en ny samarbeidsavtale etter modell av dagens overenskomst. Men Solberg sier likevel dette:

– Jeg tror ikke de heller ønsker å ha en regjering som står uten noen forpliktelser overfor dem. Det kan lede til mange vedtak som de ikke er så interessert i.

Solberg (H) understreket tirsdag at hun ikke har noe hastverk med å få samarbeidet med støttepartiene på skinnene igjen.

– Vi har allerede gjort den største jobben, å lage et statsbudsjett for neste år. Nå skal vi bruke den tiden vi trenger til å avklare grunnlaget for samarbeid framover, sier hun.

Høyre/Frp-regjeringen fikk i mandagens valg fornyet tillit av velgerne, om enn med lavere oppslutning enn for fire år siden. Mandatfordelingen medfører at Erna Solberg og Siv Jensen må få med seg både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande for å sikre regjeringen parlamentarisk ryggdekning.

Det ligger med andre ord an til svært vanskelige forhandlinger om så vel regjeringssamarbeid som andre samarbeidsformer. Solberg vil ha alle fire med, men støttepartiene vil helst sette Fremskrittspartiet på sidelinjen.

Les også: Regjeringsutvalg vil vurdere sperregrensen

Ingen endringer

Statsministeren har allerede invitert de to småpartiene til samtaler med regjeringspartiene, med det mål å få på plass et samarbeid også for de neste fire årene.

Solberg lover de to partiene politisk gjennomslag i bytte mot deres parlamentariske støtte. Hun avviste flere ganger under pressekonferansen å kommentere problemene innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) representerer for KrF og Hareide utover å konstatere at «det står ikke noen naturlige skifter foran oss».

– Det viktigste for alle partier er politikk, ikke den typen personkabaler. Vi venter til vi får snakket sammen, sier Solberg til NTB.

Les også: Spår dramatisk budsjetthøst for Erna

Alle fire skal med

KrF-leder Hareide har gitt uttrykk for at Listhaug bør ut av statsrådskontoret for å rydde vei for fortsatt samarbeid. Begge støttepartiene har sagt de ikke vil støtte en regjering som inkluderer Frp og gjort det klart at de primært ønsker en sentrumsregjering ledet av Høyre. Solberg mener det likevel er mulig å forhandle fram en samarbeidsform som alle fire partier kan leve godt med.

– Det er det vi leverer av politikk som alltid kommer til å være det viktigste, og det er det som kommer til å danne grunnlaget for samarbeid videre, sa hun.

– Også KrF og Venstre har interesse av å forankre denne regjeringen i noen viktige saker. Jeg tror det er fullt mulig for alle fire partier å levere felles politikk, slik vi har gjort, sa statsministeren. (NTB)