En selvsikker statsminister Erna Solberg (H) er glad for kunne ta fatt på fire nye år. Men det blir ingen dans på roser, mener en analytiker.

Analytiker: Mer drama i vente for Solberg

Det er ingen friksjonsfri glideferd som venter Erna Solberg (H) og regjeringen de neste fire årene. Analytiker Beate Nossum spår en dramatisk budsjetthøst.

 

Av Bibiana Piene

– Vi kan tydelig fastslå at det ikke bare blir fire nye år, men fire annerledes år. Styringsgrunnlaget for regjeringen vil være mye skjørere, sier Beate Nossum, som er leder for rådgivningsbyrået Footprint og tidligere og politisk redaktør i Fædrelandsvennen.

Solbergs første store utfordring blir å snekre sammen en regjeringsplattform sammen med regjeringspartner Frp og støttepartiene KrF og Venstre. De to slikker sårene etter valgnedturen og har begge måttet betale en høy pris for å være støtteparti for norgeshistoriens blåeste regjering. Venstre går tilbake 0,9 prosentpoeng, mens KrF falt med hele 1,4 prosentpoeng nå er mindre enn Venstre.

Les også: Blå side fikk færrest stemmer – vant valget

Venstre og KrF: Ulik strategi

Begge partiene har vært klare på at de ikke ønsker å fornye samarbeidsavtalen med regjeringen – og ingen av dem ønsker at Fremskrittspartiet skal fortsette i regjering. Men samtidig ser ikke KrF og Venstre lenger ut til å stå sammen, påpeker Nossum.

– Venstre har døra på gløtt for å gå i regjering, mens KrF har døra på gløtt for de rødgrønne. Splittelsen mellom KrF og Venstre blir spennende å følge videre, sier Nossum til NTB.

– Vi kan nok komme til å se konsekvensene av dette under budsjettforhandlingene i høst, tror hun.

Valgforsker Johannes Bergh påpeker overfor VG at Solbergs parlamentariske grunnlag er kraftig svekket og at avstanden mellom partiene har økt de siste fire årene. De borgerlige har til sammen mistet sju mandater på Stortinget.

– Solberg er nå avhengig av støtte fra både KrF og Venstre, det holder ikke med ett av partiene, slik som i forrige stortingsperiode. Det er en stor utfordring og kommer ikke til å bli enkelt, sier Bergh.

Spår dramatikk om budsjett

Etter et heseblesende valg spår Nossum mer dramatikk når statsbudsjettet skal legges fram senere i høst. Hun minner om fjorårets budsjettforhandlinger, som nærmest utviklet seg til et bikkjeslagsmål.

– Hvis Erna og Siv har som ambisjon å sitte hele fireårsperioden, må de strekke seg veldig langt. Det er klart at KrF og Venstre vil måtte få mye igjen, sier Nossum.

– Tror du regjeringen vil holde?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål. Det ser ut til at de vil måtte kjøre stå slalåm i Stortinget. Men de har jo ikke så mange å kjøre slalåm med, konstaterer Nossum.

Bergh mener på sin side at det trolig ikke blir noen regjeringsfelling med det første.

Les også: Tross alt: Nå er dasslokket stengt og SV kan se oppover.

Rødskjær

– Utgangspunktet for de borgerlige partiene er nok at det fortsatt skal være et borgerlig regjeringssamarbeid. Det er ikke utenkelig at KrF kommer til å felle regjeringen i løpet av de neste fire årene, men det kommer nok ikke til å skje med det første, sier han.

Men samtidig kan det tenkes at KrF og V vil samarbeide om enkeltsaker med resten av opposisjonen, mener valgforskeren.

– Sånn sett kan rødgrønn side få mer gjennomslag enn i forrige regjeringsperiode, sier Bergh.

Også Nossum tror rødskjæret i det neste Stortinget vil bli langt skarpere enn i det forrige. Dermed kan regjeringen vente seg mer motstand.

– Blant annet er jo Rødt kommet inn. De er jo markeringskåte, sier Nossum. (NTB)