Innenriks

Fraværet synker og flere fullfører med fraværsgrensa

Likevel vil Elevorganisasjonen vil fjerne de nye fraværsreglene

Elevene raste mot fraværsgrensa på 10 prosent, men høsten 2016 ble den innført. Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at fraværet har gått ned 40 prosent for dager, og 33 prosent for timer. Litt færre elever får ikke vurdert i minst ett fag enn i fjor, fra 3,2 til 3,1 prosent. Andelen elever som slutter i løpet av året gått ned fra 4,2 til 4 prosent.

– Mange fryktet at fraværsgrensen ville føre til at flere elever ikke fikk karakter i fag og at flere sluttet i videregående. Tallene viser det motsatte, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på pressekonferansen.

Les også: Tusenvis av sinte elever streiket mot nye fraværsregler

Les også: Fravær nær halvert i Finnmark

– Elevene blir pisket til skolebenken

Elever med mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag, får ikke lenger få karakterer i faget. Siden fraværsgrensa gjelder hvert enkelt fag, og ikke fraværet som helhet, skal det mindre til for å nå grensen i fag med få undervisningstimer. Elevorganisasjonen (EO) har vært store motstandere av fraværsgrensa, men leder Rahman Chaudhry er ikke overrasket over de positive tallene.

– Jeg er ikke overrasket over at elever er mer på skolen når de blir pisket til skolebenken, sier EO-lederen.

Rahman Chaudhry
Leder i Elevorganisasjonen Rahman Chaudhry. Foto: Max Emanuelson

– Kanskje er det ikke så krise med fraværsgrensa likevel?

– De som rammes av fraværsgrensa synes ikke i nettosummen. Mange har fullført, men det har gått på bekostning av de som allerede sto i fare for å få ikke vurdert. Det er skjulte elever som ikke synes i statistikken. Det holder ikke med en skole som er tilpasset de fleste, vi må ha en som er tilpasset alle, sier Chaudhry.

– I åtte fylker viser elevundersøkelsen at elevene er mindre motiverte nå enn før fraværsgrensa. Det holder ikke å tvinge elevene til å møte.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Drop out-garanti»

Fraværsgrensa har vekket stort engasjement blant elevene. I mai 2016 streiket titusenvis av elever over hele landet mot det de kalte en «drop out-garanti». På tross av at antallet elever som får ikke vurdert går ned er Elevorganisasjonen bekymret for frafallet.

– Frafall er ikke isolert problem. Det er et resultat av alt som må bli bedre i skolen. Det er mye å ordne, vi trenger en lærernorm, bedre skolehelsetjeneste og et yrkesfagsløft.

– Står det egentlig så ille til i den norske skolen?

– Ja. Problemet er at man ser på de 3,1 prosentene som får ikke vurdert som statistikk. Det er uansvarlig, målet må være at null prosent dropper ut, sier Chaudhry.

Les også: Elever kan kjøpe legeattest på nett

Les også: Datatilsynet vil granske fraværsreglene

Mer fra Dagsavisen