– Havbasert vindkraft er kapitalkrevende. De reduserte finansielle rammene fra eier medfører at det ikke er mulig for Statkraft å investere i nye prosjekter innen havvind, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en pressemelding.
Statkraft var forespeilet ti milliarder kroner fra regjeringen. Halvparten ble overført over statsbudsjettet i 2014, den andre halvparten var ment å komme i årene 2016 til 2018.
Men i klimaforliket i november bestemte regjeringspartiene, Venstre og Kristelig Folkeparti at Statkraft ikke får tilført den siste halvparten i form av redusert utbytte til staten.
LES OGSÅ: Fornybare forventninger
Dropper vindkraft
Onsdag meldte Statkraft at de nå har tilpasset investeringsplanen til de nye finansielle rammene, og at det ikke finnes penger til å investere i nye prosjekter innen havbasert vindkraft. Enkelte internasjonale vannkraftprosjekter kan også bli utsatt.
Det får stortingsrepresentant for SV, Heikki Holmås, til å riste på hodet.
– Hvis dette er måten Regjeringen og støttepartiene har tenkt å følge opp klimaavtalen i Paris på, så er det grunn til å bli skremt, sier han til Dagsavisen.
Også en samlet miljøbevegelse er kritiske til regjeringen og samarbeidspartiene etter at vindkraftprosjektet ble skrotet.
– Regjeringens grep fremstår etter Paris som klimapolitisk bakvendtland. Mer enn noen gang trenger verden offensive grep for å bygge ut mer fornybar energi raskt, mens den norske regjeringen i praksis styrer i motsatt retning, sier Marius Holm, leder i miljøstiftelsen ZERO, til NTB.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Venstre og KrF
Holmås er særlig kritisk til samarbeidspartiene Venstre og KrF, som til vanlig er å regne som miljøpartier.
– Trine Skei Grande og Knut Arild Hareide fortjener tilnavnet «havvinddødarene» etter dette, sier han.