Tyskland er storprodusent av solenergi. Greenpeace mener fornybar energi kan skape over 17 milioner arbeidsplasser de neste 15 årene. FOTO: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/NTB SCANPIX

Fornybare forventninger

Ny Greenpeace-rapport viser stort potensial i fornybar energi.

 

Truls Gulowsen (41)

Leder for Greenpeace i Norge

Ny Greenpeace-rapport viser at solcelleindustrien vil kunne ansette 9,7 millioner mennesker de neste 15 årene, og at vindkraft kan gi 7,8 millioner mennesker jobb like fort.

 

Hvor mange er det som jobber i solcelleindustrien og innen vindkraft i dag?

– I dag jobber det allerede over én million mennesker i solcelleindustrien, og 700.000 med vindkraft. De aller fleste av disse jobbene er skapt i løpet av de siste årene, og det er først nå sol og vind på alvor konkurrerer med kull og gass på pris, og ikke bare miljø.

Hva må til for å få en sterk vekst i antallet arbeidsplasser innen fornybar energi?

– Mye vil skje av seg selv, ettersom sol og vind nå blir mer konkurransedyktig. Spørsmålet er hvor fort det skal gå og om Norge skal få en del av kaka eller ikke.

Hvor mange slike arbeidsplasser kan vi få i Norge?

– Mange! Norske bedrifter dekker i dag hele 8 prosent av det globale eksportmarkedet for olje- og gasstjenester, men bare 0,3 prosent av markedet innen fornybar energi. Det viser at norske bedrifter kan levere til verden om de vil, men vi må posisjonere oss nå. Snart er det for sent!

Hvordan er interessen for å satse på fornybar energi blant norske industriledere og finansmenn?

– Det begynner å komme seg. Jens Ulltveit-Moe og Fred. Olsen er jo gode eksempler, men det finnes fortsatt folk som Jan Petter Sissener som ikke har skjønt bildet.

Tror du norske politikere i tilstrekkelig grad vil bidra til mer satsing på fornybar energi? Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har jo uttalt at oljeutvinning vil bidra til å finansiere velferden vår i mange tiår framover.

– Heldigvis blir Tord Liens parti bare mindre og mindre for tida. Erna Solberg har vært veldig klar mange ganger på at vi ikke lenger kan basere oss på at oljen skal være vekstmotor i norsk økonomi. Det er riktig diagnose, men nå må hun presentere medisinen. Statsbudsjettet blir en viktig test på om statsministeren klarer å omsette analysen i en helhetlig strategi for omstilling av Norge før det er for sent.

Mange nordmenn har kjøpt elbil. Kan folk flest også på andre måter bidra til en 100 prosent fornybar energi-verden innen 2050, slik dere i Greenpeace håper på?

– Andre gode tiltak er å sykle eller ta buss til jobb, bli private energiprodusenter med solceller på taket, etterisolere huset og droppe sydentur med fly. I tillegg bør alle sørge for at strømmen fra nettet er garantert fornybar. I dag er 91 prosent av strømmen norske husholdninger har i veggen, fra kull, gass og atomkraft, om man ikke har bestilt fornybar kraft spesifikt! Vi eksporterer all vannkraften vår til Europa.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Gaia, Verdens miljøatlas, som jeg leste i 8.-klasse. Den ga en fantastisk oversikt over klodens miljøproblemer og jeg lærte begrepet eksponensiell vekst.

Hvem var din barndomshelt?

– Fridtjof Nansen.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

–Tar som regel trappa. Kanskje en heismontør, har ikke tid til å stå i heis.