Innenriks

Taus om kvinnelige kandidater

Styreleder Svein Aaser nekter å svare på hvor mange kvinner han kalte inn til intervju til Telenor-jobben.

Bilde 1 av 2

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

Næringsminister Monica Mæland (H) ga klare signaler om at Telenor-styret skulle se etter en kvinne når de skulle erstatte Jon Fredrik Baksaas.

Reaksjonene var derfor sterke da det viste seg at valget falt på Sigve Brekke (55), Telenors Asia-sjef.

Nå spekuleres det fra flere hold hvor intensiv kvinnejakten i Telenor egentlig var. Dagsavisen erfarer at Telenor-styret tok i bruk det danske hodejegerfirmaet Egon Zehnder, som utarbeidet en «short-list» med 12 aktuelle navn til lederjobben. Flere uavhengige kilder sier til Dagsavisen at kun én av disse skal ha vært en kvinne. En annen kilde tett på prosessen sier imidlertid at det var flere kvinner inne til intervju. Hodejegerfirmaet vil ikke bekrefte eller avkrefte at de har vært inne i prosessen.

LES OGSÅ: Hun er unntaket i statlige selskaper

– Ble informert

Styreleder Svein Aaser nekter å svare på hvor mange kvinner som var aktuelle. Aaser sier det var kvinner med i prosessen, men vil ikke være konkret på hvor mange kvinnelige kandidater som ble kalt inn på intervju kontra menn.

– Vi hadde kvinner med i prosessen. Vi valgte til slutt Brekke fordi vi mente han var best egnet til jobben, sier han til Dagsavisen.

– Hvorfor kan du ikke være mer detaljert?

– Det er for å beskytte de som har vært inne i prosessen, men ikke fikk jobben. Det er en klar regel vi har.

– Hvordan oppfattet du Mælands føringer og hvor godt forankret er denne ansettelsen?

– For det første var næringsministeren veldig ryddig, og ga ikke føringer om hvem vi burde ansette. Hun ba oss se etter en kvinne spesielt, og det gjorde vi. Jeg informerte næringsministeren hele veien.

– Hun ble informert om hvem som var i komiteen og når prosessen startet.

Følg oss på Twitter og Facebook!

«Makan!!»

I de 47 selskapene staten har betydelig eierandel i (inkludert regionale helseforetak), er det bare 11 prosent kvinnelige toppledere, viste en opptelling Dagens Næringsliv gjorde i desember i fjor.

Da det skulle finnes en ny toppsjef i både Statoil, Yara, Norske Veritas og Telenor forventet mange at i hvert fall én av dem skulle være en kvinne. Slik ble det ikke. Da ansettelsen av Brekke var klar, reagerte skipsreder Elisabeth Grieg: «At Svein Aaser ikke ønsker en kvinnelig konsernsjef i Telenor er ingen bombe, men resten av styret? Ingen mangel på kvalifiserte kandidater! Makan!!», skrev hun på Twitter.

LES OGSÅ: – Betingelsene er forskjellige

LES OGSÅ HEGE ULSTEIN PÅ NYEMENINGER:NO: Om Must og menn

Svendsen ble ikke spurt

En åpenbar kvinnelig kandidat til jobben var Berit Svendsen, som i dag er administrerende direktør i Telenor Norge. Svendsen sier til TV 2 at hun ville tatt jobben om hun ble spurt. Utover det vil hun vil ikke kommentere saken overfor Dagsavisen.

Tidligere i vår ble Svendsen hyllet av nettverket for kvinner som jobber i IT-bransjen. Hun mottok ODA-prisen for sin innsats for å få flere kvinner i ledende stillinger i telebransjen. Leder av ODA-nettverk, Anne Gretland, synes det er leit at Telenor ikke fant en kvinnelig toppleder.

– Å finne kvinner i dag er ikke vanskelig, men man er nødt til å gjøre en innsats. Hvis Telenor vil tiltrekke seg de yngre og flinke hodene, må de være med i tida. Om de fremstår som tradisjonelle og trauste, risikerer de å miste sin verdi. IT-bransjen vil mangle kompetente personer om få år, mens de nyutdanna kvinnene og mennene kan velge og vrake jobb. Da vil de heller søke seg til selskap som er fremoverlente og innovative, sier hun.

En annen åpenbar kandidat var konserndirektør for industriutvikling i Telenor, Hilde M. Tonne.

– Jeg gleder meg til å begynne å jobbe med Sigve Brekke, er hennes kommentar til saken, og henviser videre til styret.

LES OGSÅ: – Fordel å være fra Høyre

Ikke Lund

NHO-sjef og tidligere Telenor-topp, Kristin Skogen Lund, ble heller ikke kontaktet om jobben, selv om hun ble sett på som en åpenbar ekstern kandidat.

Hun var i går på EAT-konferansen i Stockholm og hadde ikke anledning til å stille til intervju. Men til Kapital sier hun at hun ikke ble kontaktet i forbindelse med prosessen.

LES OGSÅ: Telenor setter karakter på alle

– Må søke aktivt etter kvinner

Nærings­ministeren fikk vite at nok en mann ble Telenor-sjef, kort tid før det ble offentliggjort.

– Jeg er blitt orientert om prosessen og fremdriften i styrets arbeid av Telenors styreleder. Men det var først kort tid før offentliggjøringen at jeg fikk vite styrets beslutning, sier næringsminiser Monica Mæland (H) til Dagsavisen.

Hun understreker at det er styrets ansvar å ansette toppledere, ikke staten som eier.

– Jeg har vært tydelig på at styrer som ser etter nye ledere, også må søke aktivt etter kvinnelige kandidater. Det har jeg også sagt til Telenors styreleder. Han forsikret meg om at styret har vært opptatt av dette i sitt arbeid med å finne en ny konsernsjef. Det er styret som gjør vurderingene og tar beslutningen.

LES OGSÅ: - Det statlige eierskapet en torn i øyet for Høyre