Innenriks

– TISA endrer lite i Norge

Norge er så liberalisert at en ny handelsavtale om tjenester har flest positive konsekvenser, mener statssekretær.

– Endringen for Norge er små og konsekvensene er i sum positive, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Morten Høglund (Frp) om den myteomspunne TISA-avtalen.

Norge og 50 andre WTO-land forhandler i dag om en avtale for salg av tjenester, kalt TISA-avtalen. Flere politikere og organisasjoner er svært skeptiske og mener dette vil føre til økt konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester.

Bra for Norge

Ifølge Høglund er Norge så liberalisert i dag at avtalen får små konsekvenser her hjemme, men vil heller påvirke andre land som ligger etter den norske utviklingen og som i mindre grad har liberalisert tjenestemarkedet sitt.

Med TISA vil disse land få likere regler som Norge.

– Det norske tjenestemarkedet er begrenset. Istedenfor å møte nasjonale stengsler i utlandet, gir dette norske firmaer en helt annen tilgang til å tilby sine tjenester på utenlandske markeder, sier Høglund.

– Betyr det at Norge er blant landene som presser mest på for å få til en avtale?

– Alle har lyst på en løsning, men vi har aller mest å tjene på en vellykket TISA-avtale.

Hemmelig

UNIO-leder Anders Folkestad var denne uka ute i Dagsavisen og kritiserte regjeringen for hemmelighold rundt forhandlingene. En påstand som faller på sin egen urimelighet, ifølge Høglund.

– Regjeringen har gått ut med vårt utgangspunkt for forhandlingene, og vi legger ut all informasjon løpende på nett. Vi har søkt mer offentlighet enn noen annen regjering har gjort i en handelsavtaleprosess, sier Høglund.

En annen misforståelse han vil rydde i, er at tjenester innen utdanning og helse, vil bli deregulert eller privatisert.

– Det er uaktuelt. Det er ikke en del av samtalene, sier han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: